Presidentti Niinistö hankki huvilan tältä henkeäsalpaavalta paikalta – paikallisbaarissa uusi mökkiläinen on huomattu – "Täällä he saavat tallustella rauhassa"

Täällä sijaitsee Sauli Niinistön uusi huvila - Ylevä järvimaisema ja mökki mäntyjen suojassa 1:10
Katso upea video – tältä näyttää presidentti Niinistön mökin järvimaisema

Presidentti Sauli Niinistö osti marraskuussa kesämökin Karjalohjan kylän idyllisestä järvimaisemasta.

Lohjan kaupunkiin kuuluva Karjalohja on viime vuosina tullut tunnetuksi presidenttien suosimana kesänviettopaikkana.

Alueella sijaitsee entisen presidentin Tarja Halosen huvila, ja vastikään omasta karjalohjalaisesta kesänviettopaikastaan luopui toinenkin entinen valtionpäämies, Martti Ahtisaari.

Nyt myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tehnyt kaupat Karjalohjaa reunustavan järven rannalla sijaitsevasta hulppeasta kesäpaikasta.

"Tämä on presidenttikylä"

Talvisena arkipäivänä kylä tuntuu uinuvalta, mutta eloisassa paikallisbaarissa päätien varrella ymmärretään, miksi Karjalohja vetää presidenttejä puoleensa.

– Tämä on presidenttikylä. Täällä he saavat tallustella rauhassa, aivan kuten kuka tahansa muukin, kertoo Unkan Baarin tiskin takana häärivä yrittäjä Harri Teperi.

– Ahtisaari lähti ja Niinistö tuli. Karjalohjan presidenttikiintiö on tärkeä säilyttää, hän nauraa.

Karjalohja sijaitsee vain vajaan tunnin ajon päässä Helsingistä. Pitkä matka ei ole myöskään Inkooseen, jossa sijaitsee edesmenneen presidentti Mauno Koiviston vapaa-ajan asunto.

Paikallisbaarissa kuuluu puheensorina. Keittiöstä astelee esiin Janne Teperi, toinen baarin yrittäjäveljeksistä.

– Täällä ollaan todella ylpeitä Karjalohjan kauneudesta ja sen rauhallisesta tunnelmasta, hän lisää.

– Saulia on nähty täällä usein vuosien varrella. Kyllä me tiesimme tulevista kaupoista kauan sitten, Harri Teperi jatkaa.

Oma niemenkärki

Karjalohjalla pidetään oma joulurauhan julistus heti Turun julistuksen jälkeen. Silloin kylä herää henkiin.

– Presidentti Tarja Halonen on ollut monena vuonna seuraamassa julistusta muiden karjalohjalaisten seassa. Se on luottamuksen merkki, Janne Teperi kertoo.

– Pitäisikin lähettää Helsinkiin terveisiä esimerkiksi Pekka Haavistolle, että jos haluat oikeasti presidentiksi, niin osta mökki Karjalohjalta, veljekset nauravat yhteen ääneen.

Käynti järven rannalla osoittaa, että puheet kauniista ja rauhallisesta järvitunnelmasta eivät ole vain maalattuja sanoja.

Presidentti Niinistön lähes hehtaarin kokoinen rantatontti sijaitsee niemennokassa ja noin sataneliöinen huvila mäntypuiden suojassa. Niemen kärjestä avautuu näkymä koko järvelle. Vastarannalla kohoaa ylväästi kirkon torni. Maisema on Akseli Gallén-Kallelan maalauksia muistuttava, perisuomalainen.

Luonnon kauneuden ytimessä on helppo ymmärtää presidenttien mieltymys alueeseen. 

Lue myös:

    Uusimmat