Presidentti MTV:lle: Yhteisen EU-puolustuksen vähättely outoa

Presidentti Niinistö MTV:n erikoishaastattelussa 6:47

Presidentti Sauli Niinistö puolustaa voimakkaasti MTV:n uutisten erikoishaastattelussa Euroopan Unionin yhteisen puolustuksen rakentamista.

Niinistö mukaan on nimenomaan Suomen etu pitää asiaa esillä. Presidentti kertoo kummastelevansa puheenvuoroja, joissa suomalaiset itse ovat ensimmäisenä sanomassa, ettei hankkeesta tule mitään.

Presidentti Niinistö valmistautuu sunnuntaina ja maanantaina presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa pidettävään laajaan turvallisuuspoliittiseen seminaariin. Perjantaina iltapäivällä MTV:lle myöntämässään haastattelussa Niinistö povaa, että Nato-jäsenyys nousee keskusteluissa voimakkaasti esille.

Itse hän sanoo toivovansa asiasta suorasanaista väittelyä, sillä tähänastista Nato-keskustelua Niinistö pitää pinnallisena, jossa sen paremmin jäsenyyden vastustajat kuin kannattajatkaan eivät perustele näkemyksiään.

– Meillä tämä turvallisuuspoliittinen keskustelu on ollut vähän ei-kyllä Natolle ja siihen se on sitten pysähtynyt. Ja monet keskustelijat sitten vielä sanovat, ettei saa keskustella. Ei ole kyllä paljon pyritty perustelemaan.

– Entäpä, jos meillä olisikin tällainen kolmaskin linja, joka tarkoittaa vahvaa omaa puolustuskykyä ja mahdollisimman pitkälle kehittyneitä kumppanuuksia. Nyt katsomme erityisesti Ruotsin suuntaan ja siinä merkit ovat todella hyvät. Joskus tuntuu siltä, että ruotsalaiset ovat ehkä vähän innokkaampia Suomen kanssa yhteistyöhön kuin mihin meillä on vielä herättykään, Niinistö sanoo.

Naton kannattajat vastustavat EU-puolustusta?

Haastattelussa Niinistö puolustaa voimakkaasti esiintymistään EU:n yhteisen puolustuksen vahvana tukijana, mitä on kotimaassa kritisoitu.

– Täytyy muistaa että perussopimuksien mukaan EU:n on tarkoitus kehittää yhteistä puolustusta, enkä minä ole suinkaan ainoa joka siitä puhuu, Presidentti hymähtää kysyttäessä eikö EU:n yhteinen puolustus kelpaa kotimaisille Nato-jäsenyyden puolustajille.

– No minä en tiedä, ketkä eivät tykkää - enpä mene sitä spekuloimaan - mutta sitä minä oudoksun, että onko todella niin, että suomalaisten kannattaa olla ensimmäisenä sanomassa, että ei siitä mitään kuitenkaan tule.

– Päinvastoin meidän pitäisi olla kysymässä, että tulisiko siitä sittenkin jotakin, koko ajan koputtaa muutkin näkemään esimerkiksi tehdyt sopimukset. Ja onhan unionin kesken sitten menty perussopimuksista paljon pitemmälle keskinäisen avunantovelvollisuuden kautta. Siitäkin on sovittu.

Presidentin mukaan hän on hyvin tietoinen, että EU:n 28 jäsenmaasta 22 hoitaa puolustuksensa jo Naton kautta ja että rinnakkaisorganisaatiota ei koeta tarpeelliseksi

– Kukaan ei koskaan ole varmasti kuvitellutkaan mistään rinnakkaisorganisaatiosta. Jopa Naton piirissä puhutaan nyt siitä, että nämä Naton nopean toiminnan joukot ja EU:n taistelujoukot voisivat jossain muodossa olla liki identtinen porukka - eri kokardilla vaan, Niinistö esittää.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja