Presidentinlinnan töhrijä saatiin heti kiinni kädet maalissa – poliisi paljasti motiivin: "Ei liittynyt siihen, mitä kirjoituksissa luki"

Presidentinlinnaa ja työ- ja elinkeinoministeriötä töhrittiin Venäjä-myönteisillä iskulauseilla 0:25
Tältä näyttävät Venäjä-töhryt presidentinlinnan ja ministeriön seinässä Helsingissä.

Presidentinlinnan, Korkeimman oikeuden ja työ- ja elinkeinoministeriön julkisivuja töhrinyt mies otettiin kiinni viime yönä pian tekojen jälkeen tekopaikan läheltä.

– Tämä julkisivujen sotkeminen tapahtui viime yönä aamuneljän jälkeen. Epäilty jäi nopeasti kiinni tekopaikan välittömästä läheisyydestä. Nämä kaikki paikathan ovat samassa korttelissa Helsingin keskustassa, rikoskomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisista kertoo.

Mies oli töhrinyt julkisivujen seiniin Venäjä-mielistä propagandaa. Seiniin oli töhritty Slava Russia -iskulauseita.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan maailmallakin on tullut tutuksi Slava Ukraini eli vapaasti suomennettuna Kunnia Ukrainalle -iskulause, jota käyttää muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi

Poliisi sai ilmoituksen spraymaalilla tehdyistä kirjoituksista hyvin nopeasti jo yöllä. Epäillyn löytämiseksi ei tarvinnut edes tutkia valvontakameroita, joita näiden rakennusten ympäristössä on runsaasti.

– Epäillyllä oli rikoksentekovälineitä hallussaan ja kädet maalissa, Seppälä kuvailee.

Purki suuttumustaan

Epäilty on 1990-luvulla syntynyt mies, joka on ollut joskus aikaisemminkin poliisin kanssa tekemisissä käytöksensä takia. Mies otettiin viime yönä kiinni, mutta hänet on jo laskettu vapaaksi.

Poliisin mukaan miehen motiivi julkisivujen sotkemiseen ei liittynyt varsinaisesti hänen kirjoittamiensa iskulauseiden sisältöön.

– Hän kertoi kuulusteluissa, että hän kokee tyytymättömyyttä erääseen viranomaistahoon. Hän oli saanut viranomaiselta itseään koskevan päätöksen, johon hän ei ole tyytyväinen. Tämän vuoksi hän halusi kirjoitella jotain, mikä saa näkyvyyttä ja voi aiheuttaa lukijoissa ärsyyntymistä ja harmitusta.

– Hänen motiivinsa ei siis varsinaisesti liittynyt siihen, mitä kirjoituksissa lukee. Hän purki turhautumistaan ja suuttumustaan tällä tavalla, Seppälä sanoo.

Miestä epäillään vahingonteosta.

– Tapausta tutkitaan ja aikanaan se mitä ilmeisimmin saatetaan syyteharkintaan.

Töhryjä yritettiin pestä seinistä tänään torstaina, mutta kaikkia jälkiä ei saatu puhtaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat