Mainos

Porvoon tuomiokirkko kunnostetaan nopeassa aikataulussa

Mikäli Porvoon tuomiokirkon seinärakenteissa ilmenee korjattavaa, laajenee kirkon kunnostusurakka entisestään.

Porvoon tuomiokirkon kunnostusurakalla on kiire, sillä Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlallisuudet vuonna 2009 hengittävät kirkon kunnostajien niskaan.

Varainhankinnan mahdollistava keräyslupa heltisi Etelä-Suomen lääninhallitukselta viime viikolla. Keräystoimikunnan puheenjohtaja Jukka Hanni kertoo, että lahjoituksina rahaa on tullut jo ennen varsinaista keräystä "useita tuhansia euroja".

- Seuraavaksi mietimme keinoja, joilla keräämme rahoitusta. Porvoon ystävyyskaupunkien ja ystävyysseurakuntien lisäksi EU:n tuki tullee kysymykseen. Kirkkohallitus lähtee myös jollain tavalla mukaan, Jukka Hanni kertoo.

Kirkon kattorakenteiden ohella myös sen palossa saamat mahdolliset muut vauriot on tutkittava. Mikäli kirkon seinärakenteissa ilmenee korjattavaa, laajenee kunnostusurakka huomattavasti, Hanni arvioi.

Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlallisuuksiin valmistautuminen on pikkukaupungille iso urakka. Vuoden 2009 juhlallisuuksien keskipiste on nimenomaan Porvoon tuomiokirkko.

Valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet aloitettiin 28.3.1809 Porvoon tuomiokirkossa pidetyllä jumalanpalveluksella.

- Aikataulu on tiukka, mutta tavoitteemme on, että kirkkoon voi vuonna 2009 kutsua juhlavieraat, Hanni toteaa.

Rahoitusneuvottelut jatkuvat

Tuomiokirkon väliaikaiseksi suojaksi valmistui viime viikolla peltikatto. Kiinteistöpäällikkö Boris Björkendahl kertoo, että katon lisäksi myös seinät on suojattu.

Telineiden rakentaminen kirkon ympärille jatkuu edelleen. Hän ei osaa vielä arvioida, milloin katon ja muiden tulipalossa tuhoutuneiden ja vahingoittuneiden rakenteiden kunnostus käynnistyy.

- Seuraavaksi täytyy tehdä aikataulu, Björkendahl toteaa. Kirkkokunnostuksen rahoituksesta neuvotellaan edelleen vakuutusyhtiön kanssa.

- Tuomiokirkon ohella myös kirkon irtaimisto ja pikkukirkko ovat esillä rahoitusneuvotteluissa, Björkendahl sanoo. Kirkko on vakuutettu 4,6 miljoonan euron arvosta If Vahinkovakuutusyhtiössä.

Porvoon tuomiokirkon katto tuhoutui, ja osa sen irtaimistosta kärsi pahoja vaurioita tulipalossa toukokuun loppupuolella. Palo syttyi 29. päivänä aamuyöllä.

Porvoon poliisi vangitsi kesäkuun alussa 18-vuotiaan nuorukaisen törkeästä tuhotyöstä epäiltynä

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.