Mainos

Porvoon piispaksi Gustav Björkstrand

Yleisesti lopullisessa vaaliasetelmassa nähtiin taustalla kysymys naispappeudesta. Björkstrandin vastaehdokas Henrik Perret tunnetaan naispappeuden vastustajana.

Porvoon uudeksi piispaksi on valittu teologian tohtori Gustav Björkstrand (64). Hän voitti vaalin ratkaisevalla toisella kierroksella tänään vastaehdokkaansa Suomen teologisen instituutin pääsihteerin Henrik Perretin (60) äänin 308-146. Kuusi äänesti tyhjää, ja yksi vaalilippu hylättiin.

Äänestysprosentti vaalissa oli 98,1, eli 471 äänioikeutetusta äänestykseen osallistui 461. Piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella syyskuun puolivälissä oli seitsemän ehdokasta. Heistä kaksi eniten ääniä saanutta, Björkstrand ja Perret, selvisivät toiselle kierrokselle.

Hyvin yleisesti lopullisessa vaaliasetelmassa nähtiin taustalla myös kysymys naispappeudesta. Ehdokkaista Henrik Perret antoi nimittäin ymmärtää, ettei hän piispana vihkisi naisia papeiksi.

Vuodesta 1983 Porvoon hiippakunnan piispana toiminut teologian tohtori Erik Vikström jää eläkkeelle 1. joulukuuta, ja Gustav Björkstrand vihitään virkaansa 3. joulukuuta. Björkstrand on järjestyksessä kuudes Porvoon hiippakunnan piispa.

Porvoo hiippakunnista pienin

Vuonna 1923 perustettu Porvoon hiippakunta eroaa Suomen evankelisluterilaisen kirkon muista kahdeksasta hiippakunnasta siten, että se on täysin ruotsinkielinen. Siihen kuuluvat ruotsinkieliset seurakunnat sekä ne kaksikieliset seurakunnat, joissa ruotsinkieliset ovat enemmistönä. Myös Helsingissä keskuspaikkaa pitävä Saksalainen seurakunta kuuluu Porvoon hiippakuntaan.

Hiippakunta on maantieteellisesti hajanainen, sillä sen seurakuntia on ympäri maata. Eniten niitä on Ahvenanmaalla, Pohjanlahdella sekä etelärannikolla.

Porvoon hiippakuntaan kuuluu kaikkiaan 80 seurakuntaa, jotka jakautuvat yhdeksään rovastikuntaan. Hiippakunnan alueella asuu noin 280 000 evankelisluterilaisen kirkon jäsentä, eli se on selvästi hiippakunnista pienin.

Porvoon hiippakunnan tuomiokapituli ja piispan kotipaikka ovat Porvoossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.