Mainos

Porvoon kirkon korjaustyöt jo pitkällä

Porvoon tuomiokirkon korjauksen arvioidaan valmistuvan kevääseen 2009 mennessä, jolloin pidetään Porvoon valtiopöivien 200-vuotisjuhlat. Korjausten kustannukset nousevat lähes 5 miljoonaan euroon.

Porvoon keskiaikaisen tuomiokirkon korjaustyöt ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Kirkon sisäosien työt saadaan valmiiksi jo syksyllä. Myös kantavat kattorakenteet valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Kattopaanujen asennus ja pieniä pihatöitä jää ensi kesään.

- Pystyimme korjaamaan suuren osan tuhoista jo talvella, koska oli niin lämmintä. Uskon, että saamme kirkon juhlakuntoon Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhliin maaliskuun 23. päivään 2009 mennessä, arvioi työnjohtaja Arto Väisänen Porvoon seurakuntayhtymästä.

Nyt kirkko on käärittynä tilapäisten suojarakenteiden ja pressujen sisään, mutta jo elokuussa ne saadaan purettua. Kirkon sisällä uusitaan lämpö-, sähkö- ja ilmastointijärjestelmät. Penkit saavat pintaansa vihreän maalin.

- Ostamme palveluja eri yrittäjiltä. Kaikkiaan kirkkoa kunnostaa nyt 20 ihmistä, Väisänen kertoo.

Kellotapulin vauriot pitää selvittää

Kirkon katto paloi täysin, mutta välirakenteet suojasivat sisäosia. Esimerkiksi alttaritaulu, saarnatuoli ja urut säilyivät ehjinä. Syksyllä urut puhdistetaan viimeisenä sisätilojen työnä. Viime syksyllä sakariston alta löytynyt viinikellari otetaan käyttöön korjaustöiden jälkeen, mutta se pitää entistää ensin.

Korjausten kustannukset nousevat 4,6 miljoonaan euroon ilman arvonlisäveroa. Kustannukset voivat vielä nousta, koska esimerkiksi kellotornin vauriota ei ole vielä arvioitu.

Vakuutusyhtiö If korvaa kaikki palon aiheuttamat vahingot. Muut samaan aikaan tehtävät työt maksaa Porvoon seurakunta ja Kirkkohallitus. Niitä rahoitetaan myös keräyksillä.

Porvoon kirkko paloi maanantaina 29. huhtikuuta 2006. Porvoon käräjäoikeus tuomitsi palon sytyttäjän kolmen vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Hovioikeus kovensi tuomion kuuteen ja puoleen vuoteen.

Porvoon tuomiokirkko on palanut aiemmin neljä kertaa: kolmesti 1700-luvulla ja kerran 1500-luvulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.