Porukka salametsästi suden Ilomantsissa: Epäiltyjä uhkaa nyt vankila – tapaukseen liittyy myös varsin "erikoinen sivujuonne"

Ilomantsissa salametsästetyn suden tapaus etenee syyteharkintaan. Poliisin mukaan taustalta paljastui esitutkinnassa susivihaa ja erikoinen kiristystapaus.

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa useamman henkilön epäiltiin osallistuneen suden salakaatoon vuosien 2020–2021 vaihteessa Ilomantsissa.

Poliisi kertoo, että se on saanut esitutkinnassa selville, kuka suden ampui. Henkilö on myöntänyt teon kuulusteluissa.

Hänen lisäkseen jutussa on myös muita epäiltyjä, joista osa on kiistänyt syyllistyneensä metsästysrikokseen ja väittänyt olleensa tapahtumapaikalla muista syistä. Poliisin käsityksen mukaan nämä henkilöt olivat mukana suden metsästyksessä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Tirronen kertoo MTV Uutisille, että tapaus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan törkeänä metsästysrikoksena kaikkien epäiltyjen osalta.

Jos syyte nostetaan, metsämiehiä uhkaa vankeusrangaistus. Törkeästä metsästysrikoksesta tuomitaan vähintään neljä kuukautta vankeutta. Kovin mahdollinen rangaistus olisi neljä vuotta.

"Susiviha on se syy hyvin pitkälle"

Tirrosen mukaan suden salakaadolle ei selvinnyt esitutkinnassa mitään yhtä konkreettista syytä. Hän kuitenkin arvelee, että yhtenä vaikuttimena on voinut olla joidenkin rajaseudun metsämiesten susiviha.

– Kun koiran laittaa metsään, riski on, että susi koiran tappaa ja syö. Uskoisin että susiin voi sitä kautta kohdistua vihaa metsämiesten osalta.

– Tietystihän se on yhdenlaista arvailua, että mikä se lopullinen motiivi on ollut, mutta yleisesti susiviha ja juuri metsästyskoirien menettäminen on se syy hyvin pitkälle ollut.

"Erikoinen sivujuonne"

Poliisi selvitti salakaadon yhteydessä myös muita rikoksia. Valtaosa niistä koski ampuma-aseiden virheellistä säilytystä.

Juttuun liittyy kuitenkin myös "erikoinen sivujuonne", kuten tutkinnanjohtaja Tirronen asian muotoilee.

Yksi suden salametsästykseen osallistuneista miehistä oli Tirrosen mukaan kertonut poliisille kuulusteluissa, että häntä oli kiristetty salametsästyksen takia.

Eräs sivullinen henkilö oli saanut tietää salakaadosta, ja ryhtynyt vaatimaan sutta metsästämässä olleelta mieheltä käteistä rahaa.

– Todennäköistä on, että jos tämä henkilö ei olisi suostunut kiristäjän vaatimuksiin, tämä henkilö olisi kertonut salametsästyksestä viranomaisille, Tirronen kertaa kuviota.

Kiristäjää siis epäillään kiristyksestä. Kyseisellä rikosnimikkeellä voi saada käräjiltä sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Jos siis syyte nostetaan.

Siihen, millaisen summan kiristäjä metästäjältä pumppasi, poliisi ei suostu ottamaan kantaa.

– Sanotaan, että… no… parempi, etten sano mitään, tutkinnanjohtaja pohtii.

Katso MTV Uutiset Liven aiempi lähetys alta: Susien ja ihmisten yhteiselo herättää voimakkaita tunteja – millaisilla keinoilla voidaan välttää susituhoja?

Susien ja ihmisten yhteiselo herättää voimakkaita tunteja – millaisilla keinoilla voidaan välttää susituhoja? 2:38


Lue myös:

    Uusimmat