Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa mellakoinnin keskellä

Kesäkuu alkoi pörssinousulla ympäri maailman Yhdysvaltoja ravistelevista mielenosoituksista ja mellakoista sekä Yhdysvaltain ja Kiinan kiristyneistä suhteista huolimatta.

Wall Streetillä kaikki keskeiset indeksit päätyivät maanantaina plussalle. Dow Jones ja S&P 500 nousivat 0,4 prosenttia, kun teknologiapainotteinen Nasdaq kohosi 0,7 prosenttia.

Myös Euroopassa pörssit olivat nousseet aiemmin päivällä. Lontoossa nousua oli 1,5 prosenttia, Milanossa 1,8 prosenttia ja Pariisissa 1,4 prosenttia.

Kurssinousua on vauhdittanut viime viikkoina rajoitustoimien purkaminen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Keskeiset pörssi-indeksit ovat nousseet huomattavasti maaliskuun romahduksen jälkeen, vaikka maailmantalous on ajautumassa syvään lamaan. Sijoittajat näyttävät kuitenkin uskovan edelleen talouden nopeaan elpymiseen koronakriisistä. Markkinoilla luotetaan, että keskuspankkielvytys auttaa talouden pahimman yli.

Viime päivinä uusia synkkiä pilviä maailmantalouden horisonttiin on luonut Yhdysvaltain ja Kiinan nokittelu. Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla rajoituksia kiinalaisopiskelijoiden viisumeihin kostona Kiinan säätämästä Hongkongin turvallisuuslaista, ja Kiina varoitti maanantaina vastatoimista. Tilanteen on pelätty johtavan uuteen kauppasotaan.

Toisaalta presidentti Donald Trump on pidättäytynyt toistaiseksi kauppapoliittisilta vastatoimilta, mikä voisi viitata hänen haluavan välttää kauppakiistojen kärjistymistä uudelleen.

Rotumellakat ovat saaneet viime päivinä Yhdysvalloissa paljon huomiota, mutta sosiaalinen kuohunta heijastuu harvemmin suoraan markkinoille.

Lue myös:

    Uusimmat