Pörssikonkari ihmettelee ministeri Antti Kurvisen 66 000 euron sijoituksia: "Kyseessä on todella iso hajautus"

9:53
Video: Ministeri Kurvinen puhui kulttuurialan mielenosoittajille.

Sijoittaja näkee Kurvisen salkussa myös positiivisia asioita. 

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) sidonnaisuusilmoitus paljastaa, että hänellä on sijoituksia osakkeissa ja rahastoissa noin 66 000 euron edestä.

Kurvisen pörssiomistusten arvo oli torstain päätöskurssilla runsaat 33 000 euroa, ja niihin kuuluu 24 yhtiön osakkeita. Suurin omistus on Koneessa, jonka osakkeita Kurvinen omistaa 2 792 euron verran. Fortumia Kurvinen omistaa 2 704 eurolla ja Elisaa 2 674 eurolla.

Pörssisijoittamisen perusohjeisiin kuuluu hajauttaminen, eli riskien pienentäminen sijoittamalla varoja useisiin eri kohteisiin. Vaikuttaa siltä, että yli 20 yhtiön osakkeita hankkinut Kurvinen on saattanut kuitenkin intoutua hajauttamaan enemmän kuin olisi järkevää.

– Kyseessä on todella iso hajautus. Jos sijoitettu pääoma on suhteellisen pieni, tulee pienet positiot osaketta kohti, yksityissijoittaja ja sijoituskirjailija Kim Lindström arvioi.

Miljoonasalkuissa jopa vähemmän osakkeita

Lindströmin mielestä järkevään hajautukseen riittäisi hyvin noin kymmenen osaketta varsinkin, jos ne ovat eri toimialoilla.

– Useiden säätiöiden kotimaisissa osakesalkuissa on yleensä alle 20 osaketta, vaikka ne ovat yleensä miljoonasalkkuja.

Vaikka hajautus ei olisi järkevin, Lindström näkee kuitenkin Kurvisen osakesalkussa positiivisiakin puolia.

– Se osoittaa kiinnostusta yhtiöitä kohtaan. Jos haluaa seurata yhtiöitä, se puoltaa sitä, että on laajasti hajautettu salkku.

Lindström kiinnittää myös huomion siihen, että Kurvinen on pannut rahojaan niin sanottuihin vakaisiin ja suuriin blue chip -yhtiöihin.

– Se on ihan järkevää. Nyt pörssi toimii vähän ylikierroksilla ja ihmiset etsivät eksoottisia kohteita. Heti jos olot heikkenevät, ihmiset kaipaavat turvallisuutta. Turvallisuutta saadaan isoista ja tunnetuista blue chip -yhtiöistä.

Näitä osakkeita Kurvinen omistaa:

Altia, Atria, Cargotec, Elisa, Finnair, Fondia, Fortum, Ilkka-Yhtymä 1-sarja, Ilkka-Yhtymä Oyj 2-sarja, Kone, Metso Outotec, Metsä Board, Neste, Olvi, Orion, Saga Furs, Sampo, Taaleri, UPM-Kymmene, Wärtsilä, YIT, Neles, Stockmann, Stora Enso ja Trainers’ House.

Kurvinen on sijoittanut myös pörssinoteerattuihin ETF-rahastoihin, joissa hänellä on omistuksia vajaan 13 000 euron verran. Lisäksi Kurvisen sidonnaisuusilmoituksen mukaan hän omistaa NordnetinS-Pankin ja Säästöpankin sijoitusrahasto-osuuksia yhteensä noin 20 000 eurolla.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja