Poropeukalon ABC: Pese pyykki puhtaaksi!

Jos vesikin palaa pohjaan ja viherkasvisi kuolevat kerta toisensa jälkeen, tutustu Koti-osion Poropeukalon ABC -sarjaan, jossa neuvotaan arjen tavallisimpia töitä selkeästi ja yksinkertaisesti. Tällä kertaa sukellamme pyykkikorin syövereihin.

Pyykin peseminen ei ole vaikeaa. Näiden ohjeiden avulla vaatteesi eivät enää koskaan tule koneesta vääränmuotoisina, -kokoisina tai oudon värisinä!

Näin peset pyykin oikein

– Lajittele pyykit värien ja pesulämpötilan mukaan. Noudata vaatteiden pesulämpötiloja, sillä väärä lämpötila voi kutistaa tai päästää vaatteesta väriä.

– Jos joku vaate on hyvin likainen pese se erillään, tai liota se etukäteen.
– Ennen pesua vaatteiden taskut tulee tyhjentää, jotta koneeseen ei päädy mitään ylimääräistä. Sulje vetoketjut, mutta avaa napit. Käännä printtejä tai koristeluja sisältävät ja voimakkaan väriset vaatteet väärin päin.
– Rintaliivit kaarituellisia lukuunottamatta, sukat ja sukkahousut voi laittaa pesupussiin tai sen puutteessa tyynyliinan sisään.
– Aloita pesu vasta kun kone on täysi: puolikkaan koneen pyörittely on veden ja energian hukkaamista. Kotikone on täysi, kun pyykkien päälle koneen yläosaan jää kämmenen tai nyrkin mentävä tila.
– Suomessa pesuvesi on yleensä pehmeää, ja tämä tulee ottaa huomioon pesuainetta annosteltaessa. Liika aine heikentää pesutulosta, jää vaatteisiin ja voi aiheuttaa allergisia reaktioita.
– Kun kone on lastattu, jätä se jurnuttamaan, ja nauti kesästä!

Jaaha, kone valmistui: mitäs nyt?

– Kun pyykki on otettu koneesta, oikaise vaatteet ja ripusta ne kuivumaan. Raskaat vaatteet, esimerkiksi villapaidat, voi kuivattaa vaakatasossa.
– Narulla kuivattaminen on energiaa ja luontoa säästävä vaihtoehto. Ota kaikki ilo irti kesäpäivän auringosta, ja kuivata pyykkisi ulkosalla
– Jos aiot kuivata vaatteet kuivausrummussa, älä tee pyykistä rutikuivaa: kosteahkot vaatteet oikenevat helpommin. Muista, että villaa tai pellavaa ei saa laittaa kuivausrumpuun, ja trikookin voi kutistua.
– Puhdista kuivausrummun nukkasihti joka käytön jälkeen. Muista myös tyhjentää mahdollinen vesisäiliö.
– Kun vaatteet ovat kuivumassa, anna hetki aikaa pesukoneelle: pyyhkäise tiivisteistä mahdolliset ryönät rätillä.
– Puhdista toisinaan myös pesu- ja huuhteluainelokero, nukkasihti, poistopumpun siivet sekä vesiliitännän tulovesisihti. Puhdas pyykki syntyy puhtaassa koneessa!

MTV3/Maria Aarnio

Lähteet:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja