Porkkana vaatii pesua ja kuorintaa

Kotimainen porkkana on turvallista syötävää, kunhan juurekset pesee ja kuorii kunnolla. Elintarviketurvallisuusviraston mukaan ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja ei yleensä löydy porkkanoista.

Kotimaisen porkkanan laatua on tutkittu niin porkkanoita viljelevillä tiloilla, kasviksia käsittelevissä laitoksissa kuin vähittäiskaupassa vuosina 2005 - 2007 kahdessa eri projektissa.

Porkkanaraasteen välityksellä levinneet bakteerit ovat viime vuosina aiheuttaneet useita ruokamyrkytysepidemioita. Niitä on löytynyt suurkeittiöissä, joissa on tehty raastetta talven yli säilytetyistä porkkanoista.

Bakteereja joutuu kasviksiin maaperästä kasvatuksen ja korjuun aikana, joten niiden esiintymistä ei voi kokonaan estää.

Virasto suosittelee, että kotimaiset kasvikset pestään aina huolellisesti ja juurekset kuoritaan ennen käyttöä. Kuumennetuissa juureksissa tautivaaraa ei ole.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat