"Poretta, virtaa, piriä" – näin teinipoikien puhelimet paljastivat nuorten huumekaupat

Verkon huumekauppa raaistui, kun isot myyntipaikat suljettiin – asiantuntija kertoo, miksi 10:14
Verkon huumekauppa raaistui, kun isot myyntipaikat suljettiin – asiantuntija kertoo, miksi.

Kaksi 15–16-vuotiasta poikaa tuomittiin ekstaasikaupoista, joita käytiin erilaisissa mobiilisovelluksissa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi pojat vuoden 2022 loppupuolella käydystä huumekaupasta, jossa kaksikko kauppasi ainakin ekstaasitabletteja. 

Nuorukaisten elämä vaikuttaa olleen muuten verrattain tavanomaista: toisen äidin löytämän pienen huume-erän lisäksi ei näiden huoneisiin suoritetuissa kotietsinnöissä löytynyt huumausaineita tai merkittäviä rahavaroja.

Ex-huumekauppias kuvailee, millaista vankilassa todellisuudessa on: "Nuoret eivät ajattele sitä" 1:04
Ex-huumekauppias kuvailee, millaista vankilassa todellisuudessa on: "Nuoret eivät ajattele sitä"

Kauppaa käytiin tutuissa kännykkäsovelluksissa

Kauppaa käytiin esimerkiksi suositussa sosiaalisen median palvelu Snapchatissa sekä viestipalvelu Telegramissa ryhmissä ja yksityishenkilöiden välillä. Myös hämärähommissa tunnetuksi tullut Wickr-sovellus oli käytössä myynti-ilmoitusten levittämisessä.

Tuomio maalaa kuvaa pitkälle mobiilisovellusten kautta järjestyneestä huumekaupasta Suomessa. Huumausaineisiin viittaavat käyttäjänimet kuten "Ganjaman" ja "Pilvenhenki" asioivat verrattain suurissa, huumekauppaan keskittyneissä ryhmäkeskusteluissa, joiden nimet vaihtelevat pelkistä emojeista tai viattoman kuuloisista "Moi Moi", "Helsingin myyntiryhmä" ja "Pks ja Kerava" -nimistä suorasukaisesti nimettyihin ryhmiin kuin ”Nopeet kaupat Helsinki”, "Poretta, virtaa, piriä" tai "Huumeiden paratiisi [Uusimaa]".

Nuoret kiistivät tehneensä käyttäjänimillään julkaistuja myynti-ilmoituksia ja kertoivat, ettei heillä ollut yhteyttä heidän puhelimistaan löytyneisiin kuviin huumausaineista – edes niihin, joissa oli kuvassa myös kirjoitettuna heidän käyttäjänimensä.

Ehdollista vankeutta ja rikoshyödyn menetys

Syyttäjä oli katsonut muun muassa myynti-ilmoitusten perusteella, että pojat olisivat kaupanneet yhteensä muun muassa satoja huumaavia tabletteja ja jopa yli kilon ekstaasin vaikuttavaa ainetta MDMA:ta. Helsingin käräjäoikeus kuitenkin katsoi näytetyksi vain runsaan sadan ekstaasitabletin hallussapidon ja 30 MDMA-gramman hallussapidon. Näistä vain osan poikien näytettiin myös myyneen. 

Pojat tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä huumausainerikoksista ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Toinen sai 7 kuukauden ehdollisen tuomion, toinen 4 kuukauden. Lisäksi heidät määrättiin menettämään valtiolle huumekauppojen rikoshyödyn, joka oli joitain satoja euroja. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat