Mainos

Pöngän kidnappaussyytteet nurin - silti 3 v 8 kk vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Markus Pöngän 3 v 8 kk ehdottomaan vankeusrangaistukseen mm. törkeistä petoksista ja törkeistä väärennyksistä 

Oikeus hylkäsi syytteet kidnappauksen valmistelusta.

Syyttäjä Eija Velitskin mukaan aikanaan paloittelumurhasta tuomittu Markus Pönkä suunnitteli viime talvena jonkun erittäin rikkaan henkilön kidnappausta. Pönkä oli hankkinut mm. aseita, käsiraudat ja kommandopipot valmiiksi.

Syyttäjä vaatii Pöngälle rangaistusta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta viime talvena ja keväänä. Pönkä kiisti syytteen.

"Ei täytä tunnusmerkistöä"

Helsingin käräjäoikeuden mukaan sieppauksen valmisteleminen ei ole rikollista.

- Pääasiallinen peruste syytteen hylkäämiselle on ollut se, että syytteen teonkuvaus ei täytä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun tunnusmerkistöä, oikeus totesi.

Oikeus huomautti, että tekijän tarkoituksena tulee olla tapon, murhan, surman tai törkeän pahoinpitelyn tekeminen.

- Teolla saattaa olla muitakin tarkoitusperiä, mutta ne eivät saa muodostaa olennaista osaa tekijän tavoitteenasettelusta.

- Syytteessä esitetyn teonkuvauksen mukaan vastaajan keskeisenä tavoitteena olisi ollut joidenkin henkilöiden sieppaaminen tunnuslukujen saamiseksi ja sitä kautta varojen hankkiminen kiinniottamiltaan henkilöiltä.

- Teon mahdollinen väkivallan käyttö olisi tarkoittanut välinettä tosiasiallisen tavoitteen saavuttamiseksi. Vastaaja ei olisi siten ensisijaisesti tavoitellut henkilöiden kiinniottamista heitä pahoinpidelläkseen tai heidät tappaakseen, oikeus perusteli.

Identiteettivarkauksia

Pönkä tuomittiin törkeistä petoksista ja törkeistä väärennyksistä. Hän oli hankkinut muovikorttitulostimen ja tulosti niillä vääriä henkilö- tai ajokortteja.

Henkilötiedot hankittiin mm. Nordea pankin kaupparekisteriotteesta, josta varastettiin useita pankin vastuuhenkilöiden identiteettejä.

Väärien henkilöllisyyksien avulla avattiin tilejä mm. S-pankissa ja otettiin useita luottoja, joiden suuruus vaihteli muutamista satasista useisiin tuhansiin euroihin. Lisäksi tilattiin muun muassa pari tietokonetta ja avattiin puhelinliittymä.

Jutussa tuomittiin myös kolme muuta henkilöä.

Pönkää ei määrätty vangittavaksi. Syyttäjä ei ollut vaatinut sitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.