Mainos

Pommien etsiminen alkaa Kuopion Valkeisenlammella

Puolustusvoimat aloittaa sodanaikaisten lentopommien etsimisen huomenna Kuopion Valkeisenlammella. Aivan kaupungin ydinkeskustan lähellä sijaitsevan lammen pohjassa epäillään olevan talvisodassa Kuopioon pudotettuja pommeja, joista muutamat voivat olla toimintakuntoisia.

Lentopommeja

Pommien olemassa olo perustuu sota-ajalta peräisin oleviin silminnäkijähavaintoihin.

-Tässä vaiheessa keskitymme ainoastaan mahdollisten pommien tunnistamiseen. Nosto- ja siirto-operaatioihin ei ryhdytä, korosti Kuopion sotilasläänin komentaja, eversti Pentti Hämäläinen tänään Kuopiossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hämäläinen luonnehtii pommien tunnistamista vaativaksi työksi senkin vuoksi, että lampi sijaitsee keskellä asutusta. Vajaan kilometrin säteellä lammesta asuu 7800 ihmistä, joiden turvallisuus on taattava kartoituksen aikana.

Sukeltajien työtä vaikeuttaa se, että lampi on erittäin syvä ja voimakkaasti rehevöitynyt etenkin pohjoisosasta. Lammen pohja on paikoin hyvin mutainen. Lampea peittää paikoin metrin paksuinen jääkansi.

Tunnistaminen jatkuu elokuussa

Pommien kartoittaminen tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen kestää tällä viikolla kolme päivää huomisesta torstaihin. Toinen vaihe on suunniteltu toteutettavaksi elokuussa.

-Tällä tavalla testaamme, onko turvallisempaa tehdä työ jäältä vai ponttonikaluston päältä, kertoi projektinjohtaja, majuri Petri Airaksinen. Turvallisuussyistä lampi eristetään yleisöltä kartoituksen ajaksi päivisin. Ketään ei kuitenkaan evakuoida. Ajoneuvojen pysäköintiä lammen läheisyydessä rajoitetaan.

Pommien tunnistamista on edeltänyt runsaan vuoden valmistelu, johon ovat osallistuneet puolustusvoimien lisäksi Kuopion kaupunki, pelastuslaitos, poliisi ja Geologian tutkimuskeskus. Airaksinen arvioi, että tämän viikon työ maksaa 600 000-800 000 markkaa.

Suosittu asuin- ja virkistysalue

Talvisodassa Kuopiota pommitettiin neljä kertaa. Valkeisenlampi ympäristöineen oli yksi pommi-iskujen kohteista. Noin kilometrin päässä Kuopion keskustasta sijaitseva lampi on suosittu asuin- ja virkistysalue. Sen välittömässä läheisyydessä on runsaasti kerrostaloja, koulu, kaksi sairaalaa, terveydenhuolto-oppilaitos, kaupunginteatteri, kirkko ja ravintoloita.

Lampea ja sen puistoa on saneerattu viime vuosina, mutta epäilyt räjähtämättömistä pommeista keskeyttivät korjaustyöt. Kuopion kaupunki on arvioinut kunnostustöiden maksavan kuusi miljoonaa markkaa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.