Pommi-iskut surmasivat lähes sata Egyptin lomakohteissa

Al-Qaidaan liitoksissa oleva ryhmä on ilmoittautunut iskujen tekijäksi. Kuolleiden joukossa on myös ulkomaalaisia turisteja. Suomalaiset matkanjärjestäjät eivät tee alueelle matkoja kesäkaudella.

Ainakin 88 ihmistä on kuollut ja jopa 200 haavoittunut räjähdysten sarjassa Egyptin lomakohteessa Sharm el-Sheikhissä Punaisenmeren rannikolla. Uhriluvun pelätään vielä nousevan. Räjähdykset sattuivat yhden jälkeen viime yönä paikallista aikaa.

Turvallisuusviranomaisen mukaan 32 haavoittunutta on kuljetettu sairaalahoitoon Kairoon. Heistä 23 oli kriittisessä tilassa.

Kuolleista tiettävästi kahdeksan on ulkomaalaista turistia. Poliisilähteiden mukaan kuolonuhrien joukossa oli kaksi brittiä ja kaksi italialaista sekä ukrainalainen, venäläinen, hollantilainen ja Israelin arabi. Poliisin mukaan ainakin 30 ruumista on vielä tunnistamatta.

Myös haavoittuneiden joukossa oli kymmeniä ulkomaalaisia. Viranomaiset ovat ilmoittaneet, että haavoittuneita on 28 maasta.

Poliisilähteiden mukaan turistikohteessa räjähti kolme pommia, joista ainakin osan räjäytti tiettävästi itsemurhapommittaja. Yksi terrori-iskuista tapahtui Ghazala-hotellissa Naama Bayn alueella, kun itsemurhapommittaja ajoi räjähteillä pakatun autonsa hotellin turvamuurin läpi aulaan. Hotelli tuhoutui pahoin iskussa, ja uhreja pelätään löytyvän vielä lisää raunioista.

Toinen autopommi räjähti vanhalla markkina-alueella Sharm el-Sheikhin kaupungissa. Lisäksi yksi, mahdollisesti matkalaukkuun kätketty pommi räjähti Naama Bayn alueen sisääntuloreitin kohdalla. Naama Bayssä on useita eurooppalaisten lomalaisten suosiossa olevia hotelleja.

Al-Qaida ilmoittautui tekijäksi

Al-Qaidaan liitoksissa oleva ryhmä on ilmoittanut olleensa iskujen takana. Ryhmä, joka kutsuu itseään Marttyyri Abdullah Azzamin prikaatiksi Afganistanissa kuolleen palestiinalaistaistelijan mukaan, lähetti ilmoituksensa islamistiselle verkkosivulle. Viestin aitoutta ei voitu tuoreeltaan vahvistaa.

- Uskonsoturit...ovat järjestäneet tuhoisan iskun ristiretkeläisille ja siionisteille sekä vääräuskoiselle Egyptin hallinnolle Sharm-el-Sheikissä. Operaatio on osa vastausta globaalien pahojen voimien toimintaan, jotka ovat vuodattaneet muslimien verta Irakissa, Afganistanissa, Palestiinassa ja Tshetsheniassa, viestissä sanottiin.

Poliisi on pidättänyt tänään Sharm el-Sheikhissä 35 ihmistä, mutta varmuutta heidän yhteydestään pommi-iskuihin ei ollut.

Egyptin sisäministerin Habib el-Adlin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, oliko al-Qaidalla tai muilla islamistiryhmillä yhteyttä pommi-iskuihin. Hänen mukaansa tapahtumilla on kuitenkin yhteys viime lokakuussa Tabassa tehtyihin pommi-iskuihin, joissa sai surmansa 34 ihmistä.

UM: Ei tietoja suomalaisuhreista

Suomalaiset matkanjärjestäjät eivät tee alueelle matkoja kesäkaudella. Ulkoministeriön mukaan alueella voi kuitenkin olla suomalaisia omatoimimatkaajia.

Ulkoministeriöön oli tullut aamuun mennessä yksi soitto, jossa tytär kertoi äitinsä olevan sukellusmatkalla Sharm el-Sheikhissä. Soittaja kertoi äitinsä olevan turvassa ja matkalla tänään Suomeen. Muita tietoja alueella mahdollisesti olevista suomalaisista ei ole tullut ulkoministeriöön tai Suomen suurlähetystöön Kairoon.

Matkapuhelin- ja tekstiviestiyhteyksissä Egyptiin saattaa olla häiriöitä. Mahdollisista kateissa olevista omaisista voi ilmoittaa ulkoministeriön päivystysnumeroon 09 1605 5555.

Ulkoministeriö kehottaa matkailijoita harkitsemaan Punaisenmeren rantakohteisiin matkustamista. Matkailijoita muistutetaan myös olemaan varovaisia. Lomakeskuksissa ja Kairossa tulisi toistaiseksi välttää paikkoja, joissa on paljon ulkomaalaisia. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi suuret basaarialueet.

Myös Ruotsin ja Tanskan viranomaiset ovat kehottaneet matkailijoita peruttamaan Siinain niemimaalle suunnitellut matkansa.

Alueella kymmeniä ruotsalaisturisteja

Sharm el-Sheikhin lomakohteessa on ainakin 50 ruotsalaista valmismatkalaista, joista useimpiin on saatu yhteys, kertoi Ruotsin Egyptin-suurlähettiläs uutistoimisto TT:lle. Alueella saattaa lisäksi olla useita omatoimimatkailijoita.

Ainakin neljä ruotsalaismatkailijaa on toimitettu sairaalaan. Ruotsin Kairon-lähetystöstä Sharm-el-Sheikhiin lähettämät virkamiehet kertovat olleensa yhteydessä neljään ruotsalaismatkailijaan, jotka ovat shokissa alueen sairaalassa.

Tanskan ulkoministeriö on ilmoittanut, että kaksi tanskalaista on haavoittunut lievästi.

Ruotsin suurlähetystö on lähettänyt Sharm el-Sheikhiin ryhmän selvittämään tilannetta ja auttamaan ruotsalaisia alueella. Maan ulkoministeriö on kehottanut tänään kansalaisia välttämään Siinain niemimaalle matkustamista.

- Sharm-el-Sheikhissä on nyt täysi kaaos ja sairaalat ovat täynnä. Emme kuitenkaan kehoita välttämään Egyptin muita alueita, ulkoministeri Laila Freivalds lausui.

(MTV3-Reuters-AFP-STT-TT)

(Kymmenen uutiset 23.07.2005)

(Seitsemän uutiset 23.07.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja