Mainos

Pommi autossa Pasilan asemalla - kaksi vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 37-vuotiaan miehen kahden vuoden vankeusrangaistukseen 33 eri rikosta käsittäneestä sarjasta. Vakavin teko tapahtui toukokuussa 2013, kun miehen autosta löydettiin Pasilan asemalla pommi ja hän oli uhannut räjäyttää poliisit.

Suurin osa teoista liittyi holtittomaan ajamiseen ja amfetamiiniin keväällä 2013. Mies pakeni poliisia useasti piripäissään ja uhkasi toukokuussa räjäyttää autoaan tutkivat poliisit. Pommi löytyi viikkoa myöhemmin.

Karkuun Länsiväylää

Maaliskuussa 2013 ajokortiton mies oli liikkeellä väärillä kilvillä varustetulla autolla. Aiemmin Espoon pysäköinninvalvonta oli havainnut väärän rekisterin ja ilmoittanut siitä poliisille. Sattumalta poliisipartio huomasi Audin ja aikoi pysäyttää sen.

Mies epäili, että autolla oli tehty jotain keikkoja ja lähti pakoon.

Espoosta keskellä päivää alkanut takaa-ajo suuntautui Helsingin keskustaan. Suomenojan liittymässä Audi törmäsi toiseen autoon, mutta jatkoi 140-160 km/h vauhtia Tapiolaan ja edelleen Länsiväylälle, jossa vauhti nousi korkeimmillaan 160-180 km/h nopeuteen.

Piikkimaton ohi Ruoholahdessa

Poliisi oli valmistautunut Ruolahdessa pysäyttämään auton piikkimatolla. Audi pysähtyikin, mutta poliisimiehen tartuttua oven kahvaan se kiihdytti Porkkalankatua vastaantulevien kaistaa 120-130 km/h.

Simonkadulla vauhti oli ollut 100-120 km/h. Mikonkadulla auto oli ajaa jalkankulkijan yli.

Pako päättyi umpikujaan Mikonkadulle.

Pakoon Mäkelänkadulla

Huhtikuun lopussa mies pakeni poliisia Mäkelänkadulla 80-100 km/h vauhtia ja törmäsi poliisiautoon. Pako jatkui, kunnes poliisi motitti hänet Sofianlehdonkadun kulmille. Syy takaa-ajoon oli se, että autosta oli haku päällä.

14. toukokuuta miehen auton tuhkakupeista löydettiin poliisiratsiassa 57 grammaa amfetamiinia. Miestä ei oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan pidätetty teosta.

16. toukokuuta poliisi taas pysäytti piripäissä ajaneen miehen.

Mannerheimintiellä vastakarvaan

Seuraavana päivänä mies kiihdytti illalla Mannerheimintiellä vastaantulevien kaistaa ja päin punaisia. Auto saatiin pysäytettyä Arkadiankadun risteykseen. Kiinniotettaessa mies uhkasi poliisin kertomuksen mukaan räjäyttää poliisin, jos poliisi tekee jatkossa kotietsinnän autoon.

Autossa oli 7 grammaa amfetamiinia.

Putkipommi autossa

25. toukokuuta mies oli liikkeellä mersullaan ja heitteli Pasilan asemalla juovuksissa frisbeetä. Vartija oli soittanut poliisit paikalle.

Poliisit ottivat miehen kiinni ja tämä puhui taas räjäyttämisestä.

- Hyvin lyhyesti hän sanoi, että räjäyttää kaikki poliisi tai teikäläiset, paikalla ollut poliisi totesi oikeudessa.

Mies päätyi Kisahallin putkaan ja auto Pasilan poliisitaloon. Etupenkillä repussa oli putkipommi, jossa oli 235 grammaa dynamiittia.

Autossa oli myös 17 grammaa amfetamiinia.

"Vain suunsoittoa"

Oikeudessa mies sanoi, että räjäytyspuheet olivat vain suunsoittoa.

Syytteessä pommin osalta oli myös toinen, 43-vuotias mies. Hän kertoi omistavansa repun ja räjähteen. Miehen mukaan hän oli rakentanut sen pari vuotta sitten ennen vankilakeikkaansa itsemurhatarkoituksessa.

- Ei harmaata aavistusta, miksi se oli mukana, mies totesi oikeudessa.

Pommissa oli sytytysmekanismi, mutta teknisissä tutkimuksissa se todettiin epäkelvoksi. Käräjäoikeus katsoi, että räjähde olisi voinut räjähtää lämmön tai iskun vaikutuksesta.

Pommin osalta 37-vuotias tuomittiin yleisvaarallisen rikoksen valmistelusta ja räjähderikoksesta. Kaikkiaan 33 eri rikoksesta seurasi yhteensä kaksi vuotta vankeutta. Oikeus totesi, että teot osoittavat ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

 Pommin rakentanut 43-vuotias sai yhden vuoden ehdottoman vankeustuomion.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.