Pöllöraati ihmettelee jahkailua sähkön hintakriisissä: "Näyttäytyy siltä, että riitainen hallitus keskittynyt selkäänpuukotukseen"

Onko ehdotus sähkön hintakatosta SDP:n vaalitemppu? Näin Pöllöraati vastaa 4:35
Onko demarien ehdotus sähkön hintakatosta vaalitemppu? Näin Pöllöraati vastaa.

Onko SDP:n ehdottama sähkön hintakatto vaalitemppu, sitä pohdittiin Pöllöraadissa. Oli tai ei, on sähkön hinta kova vaaliteema, jonka merkitys tulee luultavasti vain kasvamaan kylmimpien talvikuukausien tullessa.

Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimittaja Marko Junkkarin käsityksen mukaan jo nyt kansalaiset lähettävät poskettomia sähkölaskujaan eduskuntaan kysyäkseen, mitä kansanedustajat ovat ongelmalle tekemässä.

Sähkön hinta siis puhuttaa äänestäjiä, ja poliitikoiden on näiden huolta kuultava.

Hallituspuolueet eivät ehtineet selkäänpuukottamiselta miettiä sähkön hintaa?

Politiikan toimittaja Linda Pelkonen Yleltä toteaa, että se, että ehdotus tuodaan yllättäen ilmi eduskunnassa eikä tuoda hallituksen kautta viittaa siihen, että idea halutaan puolueen omiin nimiin. Samalla voi olla niinkin, että riitaisessa hallituksessa muille hallituspuolueille ei haluta jakaa pisteitä ehdotuksesta.

Se, millainen sähkön hintakatto voisi olla ja paljonko se maksaisi, riippuu paljon siitä, keneltä kysytään. Erilaisia malleja on muun muassa eri puolilla Eurooppaa. Miksi mallia ei ole valmisteltu hallituksessa, vaikka Suomen talven kylmyys on ollut tiedossa pitkään?

– Tämä näyttäytyy aika paljon siltä, että hallitus on ollut niin riitainen ja ollaan keskitytty kaikkeen muuhun: saamelaislakiin, luonnonsuojelulakiin ja toistensa selkäänpuukotukseen. Eihän siinä ole ehtinyt miettiä sitä, miten kansalaiset maksavat sähkölaskunsa, Pelkonen sanoo.

Sähkön hinta lienee tapetilla vaaleihin asti

Hintakatto on saanut kansalaisia koettelevasta tilanteesta huolimatta myös kritiikkiä, sillä sen on pelätty vesittävän pyrkimyksiä ratkaista itse juuriongelma, eli sähkön puute. MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen kyseenalaistaa sen, ajattelevatko ihmiset todella omaa napaansa niin, että halvempi sähkö tarkoittaisi suurempaa sähkön kulutusta.

Helsingin Sanomien Marko Junkkari taas katsoo, että hinta on tehokas apuväline kulutuksen ohjaamisessa. Samalla on kuitenkin selvää, että sähkökriisi ei tule lähikuukausina helpottamaan, vaan se puhuttanee aina huhtikuun vaaleihin asti.

– Tämä tulee olemaan keskeinen vaaliteema, hän toteaa.

– Asiaa siivittää se, että jos tulee näitä suunniteltuja sähkökatkoksia, niin siellä kansalaiset menevät pimeässä äänestämään. Tästä tullaan kyllä puhumaan.

Pöllöraati: Keskustelu hintakatosta sähköistää politiikkaa 9:33

Kuuntele Pöllöraadin keskustelu sähkön hinnasta kokonaisuudessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat