Politiikan syksy tärähtää käyntiin tämän viikon suurella tapauksella – pitävätkö hallituksen rivit?

Kuinka kiihkeäksi politiikan syksy yltyy? MTV arvioi alkavan kauden yhteenottoja hallituksen ja opposition välillä 13:39
Kuinka kiihkeäksi politiikan syksy yltyy? MTV arvioi alkavan kauden yhteenottoja hallituksen ja opposition välillä

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa huomenna ja varsinainen työ on vasta edessä. Koko kesä on ryvetty erilaisissa skandaaleissa ja nyt varmasti moni miettii, onko pahin jo selätetty vai vieläkö kuljetaan kriisistä toiseen.

Politiikan toimittaja Alec Neihum ja johtaja Juho Rahkonen E2 Tutkimuksesta ruotivat tilannetta MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Eduskunta käsittelee tällä viikolla hallituksen rasisminvastaista tiedonantoa. Neihum toteaa, että kyseessä on viikon suuri tapaus, joka lopettaa – jos on lopettaakseen – kesän jatkuneen kohkaamisen. 

– Odotan sitä, minkälaisia kriittisiä kysymyksiä ja puheenvuoroja hallituksen omatkin edustajat ehkä esittävät ja pitävätkö hallituksen rivit äänestyksessä. Samoin se, mitä keskusta aikoo lopulta tehdä äänestyksessä. Jää nähtäväksi äänestetäänkö siellä kyllä vai tyhjä vai ovatko porukat poissa.

Rahkonen luonnehtii tiedonantoa melko järeäksi välineeksi.

– Nyt tämä rasismiasia saa arvoisensa ja perusteellisen käsittelyn eduskunnassa. Uskon kyllä, että se siitä laantuu ja hallitus päsee työhönsä, Rahkonen sanoo.

"Opposition kohut tasapainottavat tilannetta"

Politiikan saralla on kuljettu viime aikoina kohusta kohuun. Ensin perussuomalaisten toimesta, mutta viimeisimpänä myös SDP:n toimesta, kun julkisuudessa on puhuttu SDP:n tuoreen puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärven rikostuomioista, sekä puheenjohtaja Antti Lindtmanin nuoruuden kohukuvasta. 

Neihumin mukaan kyse on modernista politiikan julkisuudesta, jossa kohua kyllä syntyy päivänä jos toisenakin. 

– SDP:n asioissa kyse ei ole mistään uusista asioista, vaan siitä, että nousee esille vanhoja asioita, kun SDP:n johtohahmot valittiin puoluekokouksessa tehtäviinsä, Neihum toteaa.

Neihum pohtii samalla sitä, mitä tavanomaista rajumpi politiikan kesä tekee kansalaisten mielenkiinnolle politiikkaa kohtaan. Neihum arvelee, että olisiko kansalaisilla mahdollisesti syntymässä asiaan jopa jonkinlaista turtumusta. 

Rahkonen toteaa, että SDP:hen liittyvät kohut toisaalta tasapainottavat tilannetta eduskunnassa.

– Ei olla synnittömiä siellä oppositionkaan puolella. Sikäli se voi helpottaa tilannetta. Tämähän vie terää niiltä syytöksiltä, että medialla olisi jotenkin agenda perussuomalaisia vastaan. Kun sieltä toiseltakin puolelta paljastetaan kohuja ihan samalla tavalla, Rahkonen huomauttaa.

Rahkonen toteaa, että laajemmassa kuvassa politiikan syyskauden isoimmat asiat ovat elinkustannusten nousu, inflaatio ja terveydenhoidon tilanne. Hänen mukaansa valtion velkaantuminen on myös huolten kärkipäässä.

Lue myös:

    Uusimmat