Poliitikko kiihotussyytteistä: Normaalia kieltä

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpää on vastannut tänään syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänelle rikosnimike on tuttu jo entuudestaan.

Suomen kansan sinivalkoiset -nimisen yhdistyksen puheenjohtaja Mäenpää tuomittiin joitakin vuosia sitten internetkolumnistaan sakkoihin. Hän kertoo, että suoritti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan saamansa rangaistuksen istumalla 41 päivää vankilassa.

Uusimman jutun taustalla on pari vuotta sitten Yleisradion televisiossa esittämä vaalitentti, joka oli tarkoitettu pienpuolueiden eduskuntavaaliehdokkaille. Mäenpää esitti tentissä mielipiteitään maahanmuuttajista ja pakolaisista.

Syyttäjän mielestä Mäenpää syyllistyi rikokseen muun muassa yleistämällä kokonaisia ihmisryhmiä rikollisiksi ja sosiaaliturvan väärinkäyttäjiksi. Oikeudessa esitettiin tallenne tentistä, jossa Mäenpää kertoi muun muassa olevansa valmis ottamaan oikeuden omiin käsiinsä "roskajoukkoa" vastaan.

- Vaalikeskustelussa ollaan sananvapauden ydinalueella. Sen rajoittaminen on tarkasti tutkittava, ja asia on nyt tuomioistuimen harkinnassa, sanoi kihlakunnansyyttäjä Jenni Korvenmaa Helsingin käräjäoikeudessa istunnon päätyttyä.

Korvenmaan mukaan Mäenpään tapauksessa ei ollut kyse kritiikistä, vaan vihapuheesta.

- Tarkoitus oli herättää samanlaista vihamielisyyttä kansanryhmää vastaan kuin hän itse tuntee.

Käräjäoikeus pohtii kaksi viikkoa

Mäenpää itse kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa kyse oli normaalista poliittisesta keskustelusta.

- Häneltä on kysytty mielipidettä, ja hän on sanonut sen. Hän ei ole kehottanut tai kiihottanut ketään vastaan, sanoi Mäenpään asianajaja Jaakko Uotila.

Puolustus kiisti myös teon tahallisuuden. Mäenpää sanoi, että hän käyttää värikästä kieltä mutta ketään ei ollut tarkoitus loukata tai toisaalta kehottaa väkivaltaan.

Syytteen Mäenpäätä vastaan nosti apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske, ja sitä ajoi oikeudessa Korvenmaa. Rikosilmoituksen asiasta teki vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen. Syyteharkinnassa oli myös Yleisradion osuus. Kalskeen mielestä median toiminta ei ollut moitittavaa, koska kyse oli suorana lähetetystä vaaliväittelystä.

- Toimittajalla ei ole paljon mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mitä ehdokkaat suorassa lähetyksessä sanovat, perusteli Kalske päätöstään.

Syyttäjä vaatii Mäenpäälle rangaistukseksi sakkoja. Helsingin käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisunsa kahden viikon kuluttua.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat