Mainos

Poliisiylijohtaja ymmärtää aseharrastajia

Tulevan aselain valmistelu on saanut aseharrastajat tuohduksiin. Osa aseharrastajista pitää aselain valmistelua puutteellisena ja lakiesitystä perustuslain vastaisina. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ymmärtää aseharrastajien kiihtyneet lausunnot.

- Sanoisin että näiden lausuntojen yleispiirre on ymmärrettävä, mutta perustuslain mukaisuus on etukäteen selvitetty eikä sen tyyppistä ongelmaa pitäisi olla, Paatero kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Kansallisen Kivääriyhdistyksen puheenjohtaja Runo K. Kurko näkee lain suurimpana ongelmana kohdan, joka oikeuttaa poliisin tekemään kotitarkastuksia. Poliisiylijohtaja Paatero korjaa näkemystä.

- Säännöksen mukaan poliisilla on oikeus mennä asuntoon sisälle vain jos asiasta on asukkaan kanssa sovittu. Jos asukas ei laske poliisia sisälle, on sitten erikseen harkittava miten lupamenettelyssä toimitaan.

Aseharrastajia ei ole kuultu tarpeeksi

Aseharrastajat eivät koe tulleensa kuulluiksi uuden lain valmistelun yhteydessä, mikä on omiaan aiheuttamaan suuttumusta. Syyskuun alkupuolella eduskunnan lähetekeskusteluun menevässä ensimmäisessä aselaissa on vielä kohtuullisen vähän kiistakapuloita. Paatero arvioi kiperimpien kysymysten olevan edessä noin vuoden päästä, kun toista aselakia ryhdytään säätämään. Siellä käsitellään muun muassa vanhoja lupia.

Paatero perustelee uuden aselain säätämistä useilla syillä. Uuden lain myötä Suomessa tulee voimaan EU:n asedirektiiviä. Laki myös yhtenäistää toisinaan hieman vaihtelevia käytäntöjä.

- On hyvä että monet asetuksen tasolla olevat asiat nostetaan lakitasolle. Tällöin käytännöt aseasioissa yhtenäistyvät. On tärkeää, että pääasioissa mennään laki- eikä ohjetasolla, Paatero perustelee.

Laissa tullaan tarkistamaan käsiaseita koskevaa ohjeistusta. Tällä hetkellä niiden suhteen mennään nimenomaan ohjetasolla, vaikkakin ohjeet ovat melko pitkälle vietyjä.

Paatero pitää selvänä, että aselaille on tehtävä jotain Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskelujen jälkeen.

- On silti lapsellista ajatella, että kouluampumisten kaltaiset tapaukset ratkeaisivat pelkästään aselakia säätämällä.

Aseharrastajat kokoontuvat huomenna asian tiimoilta. Kansallisen Kivääriyhdistyksen puheenjohtaja Runo K. Kurko kertoo, että harrastajat aikovat esittää hallitukselle lakiesityksen vetämistä takaisin.

- Tämä on luonnollista toimintaa aseharrastajilta. Toivon, että he kuitenkin myös miettivät, mihin tällä lailla tähdätään, poliisiylijohtaja Paatero ohjeistaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.