Mainos

Poliisiylijohtaja tiukentaisi viharikoslainsäädäntöä

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kannattaa viharikoslainsäädännön tiukentamista.

Nykyinen rikoslaki luonnehtii viharikoksen melko löyhästi, ja viharikosepäilyt kaatuvat usein oikeudessa todistusaineistosta huolimatta. Hallitus aikookin esittää ensi syksynä, että rikoslain viharikosmääritelmää tarkennettaisiin.

Viikonloppuna seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride-kulkueeseen kohdistunutta kaasuiskua tutkitaan muun muassa yli viitenä kymmenenä pahoinpitelynä. Jo yhdestä pahoinpitelystä voidaan määrätä sakkoihin tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

- Rikoslaki ei tunne varsinaisia viharikoksia. Tunnetaan pahoinpitely, ja sitten sen koventamisperusteena voidaan pitää teon vihamotiivia, Paatero kertoo.

- Uskon kovemmalla lailla olevan myös ennaltaehkäisevää vaikutusta. Viharikosten määrä on kohtuullisen vähäinen, mutta ulkomaiden esimerkki toimii uhkakuvana myös Suomessa.

Paateron mukaan yksittäistapauksia varten ei rakentaa täydellistä suojaa, mutta viikonlopun Pride-kulkueeseen kohdistuneesta kaasuiskusta pyritään ottamaan opiksi.

Iskun ovat tuominneet muun muassa presidentti Tarja Halonen ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors.

Kolme ihmistä on yhä karussa kaasuiskun jäljiltä. Poliisi ei kuitenkaan paljasta, onko kolmikon henkilöllisyys virkavallan tiedossa.

Poliisi otti jo viikonloppuna kiinni kolme miestä epäiltyinä lauantaisesta pippuri- ja kyynelkaasuiskusta. Vuonna 1991 ja 1989 syntyneet epäillyt ovat vaitonaisia.

(MTV3)

Katso Päivi Taljan juttu ja Mikko Paateron haastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.