Mainos

Poliisin apua odotetaan jopa naapuririidoissa

Moni suomalainen hätkähtää nähdessään poliisin. Vantaalaispoliisien Sanna Rentolan ja Tanja Martikaisen mielestä nykysuomalainen ei kuitenkaan enää pelkää poliisia - sen apuun luotetaan itse asiassa jopa liikaa. Tänään vietettävällä poliisin päivällä halutaan tehdä poliisin työtä tutuksi ja lähentää poliisia ja kansalaisia toisiinsa.

Poliisin työssä on oltava valmis kohtaamaan mitä tahansa.

Ylikonstaapeli Tanja Martikainen työskentelee Vantaan järjestyspoliisin hälytyspartioissa. Kun poliisi saa hälytyksen, Martikainen lähetetään selvittelemään asiaa. Lisäksi hänen tehtäviinsä kuuluvat liikenteen valvonta ja ennaltaehkäisevä työ.

– Työpäivä koostuu siitä, millaisia hälytyksiä sen aikana tulee. Ne ovat hyvinkin erilaisia. Etukäteen ei voi koskaan tietää, mitä tapahtuu. Se on myös työn rikkaus. Työtehtävät eivät rupea puuduttamaan ja kyllästyttämään. Vaihtelevuus tuo haastetta ja pitää mielen virkeänä, Martikainen kertoo.

Vanhempi konstaapeli Sanna Rentola työskentelee väkivaltarikosten parissa. Tyypilliseen työvuoroon kuuluvat rikosjuttujen työstäminen ja kuulustelut. Tällä hetkellä jutut painottuvat lapsiin kohdistuviin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin.

Kansa luottaa poliisiin

Tänään vietettävä Poliisin päivä näkyy kävelykaduilla, kauppakeskuksissa, toreilla ja poliisilaitosten pihoilla kuudellakymmenellä paikkakunnalla. Päivän teemoja ovat koulupoliisitoiminta, lasten ja nuorten turvallisuus, koulukiusaamisen vähentäminen, nettivaarojen tunnistaminen ja poliisiopiskelijoiden rekrytointi.

Sisäasianministeriön poliisiosaston organisoimalla valtakunnallisella tapahtumalla halutaan lähentää poliisia ja kansalaisia toisiinsa.

Tanja Martikainen uskoo, että suurin osa kansalaisista luottaa poliisiin ja on sen puolella.

– Tutkimustenkin mukaan niin on, ja se myös tuntuu siltä. Toisaalta kohtaamme normaalityössämme järjestyspoliisissa enemmänkin heitä, jotka eivät niin tykkää meistä.

Poliisia ei enää pelätä, mutta poliisin näkeminen esimerkiksi liikenteessä vielä hätkähdyttää. Samalla tulee tarkastetuksi, ajaako ylinopeutta, onko turvavyö päällä ja palavatko ajovalot.

Martikainen naurahtaa, että siinäkään ei ole kyse poliisin pelosta vaan huonosta omastatunnosta.

– Ei poliisia tarvitse pelätä. Uskon, että poliisin pelko on nykyihmisistä jo aika lailla karissut.

Soitetaanpa poliisille!

Poliisin päivä.

Suomalaiset paitsi luottavat poliisiin myös odottavat poliisilta paljon – sellaistakin, mikä ei kuulu poliisin toimialaan. Sanna Rentola tietää, että kun kukaan muu ei tee mitään, soitetaan poliisille!

– Tyypillisiä poliisin toimialaan kuulumattomia tapauksia, joissa poliisia odotetaan toimimaan, ovat yksityiset naapuri- ja sukuriidat, joissa kyse on ihmisten välisistä asioista mutta joissa kukaan ei syyllisty mihinkään rikokseen. Kyse on vain huonosta käytöksestä.

Tanja Martikainen uskoo, että ajatus poliisiavusta jopa perheriidoissa juontaa juurensa vanhaan kyläpoliisiajatteluun.

– Aiemmin poliisi on hoitanut kaiken ja puuttunut kaikkeen. Nykyään katsotaan, mikä tehtävä kuuluu millekin viranomaiselle. Me voimme tehdä vain sen, mikä kuuluu meille.

Pitääkö poliisin pokka?

Poliisi tapaa työssään monenlaisia rettelöitsijöitä. Sanna Rentola ja Tanja Martikainen arvioivat oman kärsivällisyytensä riittäneen ainakin toistaiseksi kiitettävästi.

– Koulutuksessa harjoitellaan sitä, että vaikka tilanne olisi kuinka ärsyttävä tai raivostuttava, poliisin täytyy pystyä hoitamaan se asiallisesti virkatehtäväänsä hoitaessaan. En muista itse menettäneeni koskaan malttiani. Joskus sen sijaan jokin asia on voinut ruveta naurattamaan niin paljon, että pokan pitäminen on ollut vaikeaa, Rentola paljastaa.

Martikaista auttaa mielen hallinnassa ajatus siitä, että kansalaisten kiukku ei kohdistu häneen henkilönä vaan virka-asuisena poliisina.

– Joskus on pinna meinannut palaa, mutta sitten on tehty sujuvasti vaihto partiokaverin kanssa, että toinen jatkaa puhuttamista ja toinen siirtyy vähän sivummalle. Eri tilanteissa täytyy osata lukea omaa partiokaveriaankin.

Onko poliisi koskaan vapaalla?

Tarinat kertovat poliiseista, jotka napsivat vapaapäivänään konnia kiinni ja jahtaavat ryöväreitä harrastuksekseen. Martikainen ja Rentola vakuuttavat, että myös poliisi osaa päästää vapaalla irti työroolistaan.

– Täällä ruuhkasuomessa vapaalla olo onnistuu helposti. Eivät täällä ihmiset tiedä, että me olemme poliiseja. Maaseudulla, jossa kaikki tuntevat toisensa, se on varmasti hankalampaa.

Tanja Martikainen ja Sanna Rentola kertoivat Radio Novan Välipälässä 28. elokuuta 2009 työstään poliisina ja arjestaan perheissä, joissa myös puolisot ovat poliiseja. Lue tästä lisää Poliisin päivästä, kerro mielipiteesi koulun ja poliisin yhteistyöstä ja arvioi, onko sinusta poliisiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.