Mainos

Poliisille vihjeitä venäläisten maakaupoista

Suojelupoliisin mukaan venäläisten Suomessa tekemistä kiinteistökaupoista on tullut vihjeitä ja niitä on tarkistettu. Sijoittajien poliittisista yhteyksistä suojelupoliisi vaikenee.

Keskusrikospoliisista kerrotaan, että maakauppoihin liittyvät rahanpesuilmoitukset ovat lisääntyneet.

Yksikön päällikkö Olli Kolstela, Krp, rahanpesun selvittelykeskus

Rahan alkuperän selvittämistä hankaloittaa kuitenkin se, että pääomia kierrätetään monimutkaisin yritysjärjestelyin erilaisten bulvaanien avustuksella.

Aniharva tapaus etenee syyttäjälle.

-Suomi on houkutteleva maa rahanpesulle, koska meillä on luotettava pankkijärjestelmä. Jos tänne saa ikään kuin rahat upotettua, ne on helpompi pestä ja näyttää toteen, että se on laillista rahaa, sanoo yksikön päällikkö Olli Kolstela keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskuksesta.

Myyjiä eivät ostajien taustat kiinnosta

Maitaan myyviä kuntia tai yrityksiä ostajien tausta ei useinkaan kiinnosta. Esimerkiksi sopii Suomen kolmanneksi suurin metsänomistaja Tornator Oy. Valtion osin omistaman Stora Enson metsävarallisuutta hallinnoiva Tornator on innokkaasti myynyt maata Venäjälle.

Kalevi Hemilä, hallituksen puheenjohtaja, Tornator Oy

-Jos siellä on jotakin epäselvyyksiä, ne ovat sitten poliisiasioita, mutta Tornatorin hallituksen puheenjohtajana minä en kyllä katso velvollisuudekseni selvittää jokaista tonttikauppaa, sanoo Tornatorin hallituksen puheenjohtaja Kalevi Hemilä.

Entinen ministeri Hemilä puolustaa maaomaisuuden myyntiä sillä, että kirkkokin myy maitaan.

-Meille oli kyllä aikamoinen helpotus, kun havaitsimme, että paikalliset kunnat ja jopa paikalliset seurakunnat ovat aktiivisesti myymässä isompiakin maa-alueita, Hemilä toteaa.

Venäläisten tekemien kiinteistö- ja maakauppojen todellisen kokonaismäärän kartoittaminen on selvitystyötä tekevän Maanmittauslaitoksen mukaan hankalaa. Tietoja esimerkiksi osakeyhtiöiden tekemistä maakaupoista ei ole saatavilla.

Monimutkaiset yritysjärjestelyt ja sekavat verkostot hankaloittavat liiketoimien todellisen luonteen hahmottamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.