Mainos

Poliisille oikeus ottaa rattijuopoksi epäillyltä verinäyte

Poliisi voi jatkossa ottaa rattijuopoksi epäillyltä verikokeen, jos hänellä on terveydenhuoltoalan tutkinto. Tutkinnon suorittaneita poliiseja Suomessa on noin 50. Tällä hetkellä verinäytteen ottaa lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen yleensä terveyskeskuksessa.

Sisäasiainministeriön uuden ohjeen mukaan verinäytteen ottavalla poliisilla on oltava sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, kätilön tai laboratorionhoitajan tutkinto. Hänen tulee myös olla merkittynä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin. Tästä täytyy vaadittaessa esittää todistus.

Poliisi voi ottaa verinäytteen liikennejuopumuksesta epäillyltä ratsian yhteydessä, jos tämä kieltäytyy puhaltamasta alkometriin, mutta suostuu verinäytteen ottamiseen. Samoin poliisi voi ottaa verinäytteen, jos asiakas kieltäytyy terveydellisistä syistä puhalluskokeesta tai ei kykene puhaltamaan tai verinäytteen ottaminen on toiminnallisesti ja taloudellisesti perusteltua ja henkilö hyväksyy poliisin ottamaan näytteen. Käytännössä tämä tarkoittaa verinäytteen ottamista suurten rattijuopporatsioiden yhteydessä tai harva-asutusalueella, jossa on pitkä matka terveyskeskukseen tai sairaalaan.

Poliisi ei saa ottaa verinäytettä, jos esimerkiksi on aihetta epäillä, että näytteen ottamisesta aiheutuisi vaaraa epäillyn tai poliisin terveydelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.