Mainos

Poliisikoiran työssä ei vaaroilta voi välttyä

Poliisikoiran kuolema Porvoon eilisessä piiritystilanteessa hätkähdytti monia. Koirakouluttaja kuitenkin muistuttaa, että poliisikoiran työ on vaativaa, eikä vaaratilanteilta aina vältytä. Porvoon tapauksessa koira toimi oikein.

Poliisikoiran työ on vaativaa eikä vaaratilanteilta aina vältytä. Koiralle työ poliisin rinnalla on kuitenkin motivoivaa. Eilinen poliisikoiran kuolema porvoolaisella huoltoasemalla hätkähdytti monia suomalaisia.

Rontti on yksi noin kahdestasadasta suomalaisesta poliisikoirasta. Se on ylpeä tehtävistään ja puhkuu intoa, kun isäntä Petri Pietikäinen usuttaa sen kiinni lavastettuun roistoon.

- Koiralla pitää olla hauskaa, että koira saadaan motivoitua siihen mitä se tekee. Pakolla se ei onnistu millään lailla. Koira pitää oikeanlaisesta koulutuksesta, vanhempi konstaapeli Petri Pietikäinen Espoon poliisilaitokselta kertoo.

Poliisin partiokoiria koulutetaan mm. suojeluun, jäljestämiseen, henkilöpelastukseen ja hallittavuuteen. Lisäksi jokaisella koiralla on oma erikoisalueensa, kuten huumeiden tai ruumiiden etsintä.

Poliisikoira joutuu työssään kohtaamaan paljon vaarallisia tilanteita.

- Sillon kun on oletettavissa että poliisitehtävällä kohdataan vastarintaa ja nimenomaan ampuma-aseita, pyritään käyttämään poliisikoiraa, koska se on lievempi ase kuin ampuma-ase. Poliisilaki edellyttää, että lievempää keinoa on mahdollisuuksien mukaan pyrittävä käyttämään, Pietikäinen sanoo.

Eilen Porvoossa huoltoasemalle linnoittautunutta miestä taltuttamaan mennyt koira menehtyi työssään. Pietikäisen mukaan koira kuitenkin toimi tilanteessa hyvin.

- Koira toimi oikein. Asetta ei siinä vaiheessa ollut näkyvillä. Koiran käyttö tuossa paikassa oli ihan perusteltua, Pietikäinen arvioi.

Porvoossa menehtynyt koira oli kuukauden sisään jo toinen. Edellinen kuoli Vaasassa jouduttuaan puukotetuksi. Poliisikoiran menehtyminen virkatehtävissä on kuitenkin hyvin harvinaista. Viimeisen 30 vuoden aikana on menetetty noin viisi koiraa.

Koiran menettäminen on kuitenkin hyvin raskasta omistajalle. Poliisikoira on paitsi perheenjäsen, myös työtoveri.

- Poliisikoira on uskollinen työkaveri, Pietikäinen sanoo.

(MTV3)

Katso myös Helena Liikasen juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 10.07.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.