Poliisikoira Mortin tarkka vainu löysi kolmatta päivää metsässä maanneen vanhuksen – "Pelasti ihmishengen"

Poliisikoira Mortti sai ansaitut kiitokset löydettyään päiviä kateissa olleen iäkkään miehen metsästä.

Tapaus sattui yli viikko sitten 15. toukokuuta, mutta Lapin poliisilaitos tiedottaa tapauksesta vasta nyt.

Mies oli havaittu viimeksi torstaina 12. toukokuuta, ja sunnuntaina poliisille ilmoitettiin kadonneesta miehestä. Miehen puhelin oli kotona pöydällä ja omaiset olivat huolissaan huonosti liikkuvan ikämiehen tilanteesta.

Mortilla kesti reilu tunti löytää kadonnut

Tehtävälle osallistui yhteensä kolme poliisipartiota, ja lisävoimia oli hälytetty niin Kemijärveltä kuin Rovaniemeltä. Paikalle hätäetsintään osallistui myös vapaaehtoisia.

Dronen avulla poliisi tarkasti lähialueet ilmasta. Partiot löysivät mahdollisen jalkineen tai kävelykepin jäljen noin 50 metrin päästä päärakennuksesta, ja ensimmäisenä paikalle osunut koirapartio, eli vanhempi konstaapeli Pasi Oiva ja koiransa Mortti aloittivat alueen tutkinnan.

Reilun tunnin kuluttua Mortti löysi maastosta lumihankeen painautuneen saappaan jäljen, jonka jälkeen sen kuono paikansi märän päähineen ja nenäliinan. Vajaan kahden tunnin etsinnän päätteeksi kadoksissa ollut mies löytyi noin 200 metrin päästä kotitalostaan makaamasta metsästä. Yhteensä etsinnöissä kului nelisen tuntia hätäkeskukseen tehdystä ilmoituksesta.

Poliisikoiran ohjaaminen on työ, harrastus ja elämäntapa 1:23
Koiran kerrotaan monesti olevan ihmisen paras ystävä, mutta poliisikoira on monelle poliisille myös lähin työkaveri. Poliisikoiran ohjaaminen on työ, harrastus ja elämäntapa.

Mies ei päässyt itse jaloilleen

Mies oli kaatunut eikä ollut päässyt enää ylös omin voimin. Kertomansa perusteella mies oli ollut jumissa kostean mättään ja tiheän kuusikon suojissa perjantaista asti. Edellisenä yönä oli satanut vettä, joten poliisi arvioi miehellä olleen kylmä. Huolimatta tilanteestaan mies oli olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa, vaikka ei ilman ruokaa ja vettä olisi luultavasti kauaa selvinnyt.

– Mortin tarkka vainu ja Pasin rautainen ammattitaito pelastivat ihmishengen ja tarina sai onnellisen lopun, poliisilaitos kehuu tiedotteessaan koirakkoa.

Tiedotteessaan poliisilaitos kiittää paitsi poliiseja, myös vapaaehtoisia etsintään osallistuineita. 

Lue myös:

    Uusimmat