Poliisijohdon virkarikoskäräjillä kuullaan tänään Jari Aarnion ja ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateron puolustukset

Poliisijohdon tietolähdejuttu – mistä koko jutussa on kyse? 4:20

Korkean poliisijohdon virkarikoskäräjillä kuullaan tänään muun muassa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion ja entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron asiaesittelyt. Lisäksi asiaesittelyt kuullaan kahdelta Aarnion entiseltä alaiselta.

Video: Mistä virkarikosjutussa on kyse? Rikostoimittaja Jarkko Sipilä avaa oikeudenkäynnin taustat MTV Uutisten deskivieraana.

Virkarikosoikeudenkäynnin aiheena on Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestäminen ja valvonta. Aarnion johtama huumepoliisi tyhjensi lähteet rekisteristä viime vuosikymmenen loppupuolella, eikä yksikössä merkattu lähteitä rekisteriin vuosiin.

Puolustukset kiistävät virkamiesten syyllistymisen rikoksiin ja ovat vedonneet muun muassa epäselvään sääntelyyn. Aarnio on ollut sitä mieltä, että poliisihallinnossa on tiedetty asiasta laajalti.

– Tämä tietohan on kulkenut läpi poliisihallinnon kaikissa koulutustilaisuuksissa ja niin edelleen. Tämä ei ollut mikään salaisuus missään vaiheessa, Aarnio sanoi medialle oikeudenkäynnin avauspäivänä.

Paatero sanoi puolestaan avauspäivänä medialle, ettei tiennyt asiasta riittävästi.

– Totean vain sen, että minä en ole tiennyt näistä asioista. En ole edes teoriassa voinut näitä valvoa, eikä minun tehtäviini varmasti edes teoriassa kuulu kenttävalvonta.

Sai selvityksen vuonna 2009

Paateron puolustus sanoi salissa, että Helsingin poliisilla oli oma laillisuusvalvontansa. Paaterolla ei ole ollut puolustuksen mukaan sellaista tietoa, että Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen rikkoisi lakia tai ei valvoisi alaisiaan.

Paatero on syyttäjän mukaan tullut tietoiseksi laittomista käytännöistä jo vuonna 2009, kun hän sai selvityksen Helsingin huumepoliisin toiminnasta tuolloiselta poliisiosaston esikuntapäälliköltä. Selvityksessä muun muassa kehotetaan perustamaan tietolähderekisteri epäkohtien välttämiseksi.

– Tiedottajarekisterin puuttuminen on aivan ilmeisesti osaltaan vaikuttanut siihen, että nyt esille tulleita epäkohtia on päässyt syntymään. Tuo puute tulisi mitä pikimmin korjata, selvityksessä sanottiin esitutkinnan mukaan.

Paaterolta kysyttiin kuulusteluissa, miten hän reagoi saamaansa selvitykseen.

– Olin samaa mieltä. Tuolloin alettiin perustaa kyseessä olevaa rekisteriä. Poliisihallituksessa käydyissä keskusteluissa tuli esille rekisterin perustaminen, ja tämä tehtävä laitettiin käyntiin. En muista, kenelle tehtävä annettiin, Paatero sanoi kuulustelussa. 

Lue myös:

    Uusimmat