Poliisi tutkii useita härskejä huijauksia Tori.fi-palvelussa – näin ovelasti epäillyt saivat kalliit tavarat ja myyjät jäivät nuolemaan näppejään

Helsingin poliisilla on esitutkinnassa epäilty petosvyyhti, jossa uhreilta huijattiin erilaisia kalliita tavaroita Tori.fi-palvelusta. Epäillyt esittivät myyjille tekaistuja maksutositteita ja saivat näin tavaroita haltuunsa.

Toisiinsa liittymättömät tapaukset sattuivat heinäkuun ja marraskuun 2021 välillä.

Poliisin mukaan kaikissa tapauksissa epäilty halusi ostaa Tori.fi-palvelussa myynnissä olleen tuotteen.

Huijattujen tavaroiden joukossa oli esimerkiksi puhelimia ja tietokone. Myyjä ja epäilty sopivat kaupat julkiselle paikalle eri puolille Helsinkiä.

– Yleensä ostaja väitti, että maksoi tuotteen puhelimellaan myyntitilanteessa. Todisteeksi hän esitti väärennetyn maksutositteen. Yhteensä tapauksia on noin 10, sanoo rikoskomisario Teemu Haapala tiedotteessa.

Epäiltyinä ovat 17- ja 20-vuotiaat naiset sekä 18-, 24- ja 34-vuotiaat miehet. Esitutkinnan perusteella vaikuttaa siltä, että epäillyt eivät liity toisiinsa.

Rikosnimikkeinä kaikissa tapauksissa on petos tai lievä petos.

Poliisi kertoo esimerkkitapauksia

Eräässä tapauksessa asianomistaja myi Tori-sovelluksessa tietokonetta 2 100 eurolla. Myyntitilanne sovittiin Helsingin keskustaan.

Ostaja sai tietokoneen ja esitteli asianomistajalle matkapuhelimestaan tilisiirtotositteen, joka myöhemmin paljastui tekaistuksi.

Kun myyjä kyseli rahojensa perään, epäilty ei enää vastannut hänelle. Epäilty on 18-vuotias mies. Kyseinen petos tapahtui 11. marraskuuta.

Toisessa tilanteessa ihminen kauppasi pelikonsoliaan Torissa. Kaupat sovittiin huoltoaseman pihaan. Ostaja väitti suorittaneensa maksun tilisiirtona ja poistui konsolin kanssa. Myyjä ei saanut maksua tässäkään tapauksessa. 

Epäilty on 17-vuotias nainen. Kyseinen petos tapahtui 18. lokakuuta. 

Kolmannessa esimerkkitapauksessa asianomistaja laittoi Toriin myyntiin arvokkaan kellon. Hintapyyntö oli vajaat 2 000 euroa. Ostaja väitti, että halusi ostaa kellon lahjaksi. Hän ilmoitti maksaneensa tuotteen etukäteen ja esitti tositteen maksusta.

Asianomistaja tapasi väitetyn lahjansaajan huoltoasemalla. Hänen epäilyksenä heräsivät, mutta paikalle saapunut mies osasi vastata oikein kysymyksiin ostajasta.

Jälkikäteen tavaran myyjä huomasi, että ei ollut saanut maksua. Tässä tapauksessa epäilty on 34-vuotias mies. Petos tapahtui 7. heinäkuuta.

Poliisi muistuttaa kaikkia ostajia, että myös tavaran myyjissä esiintyy taitavia huijareita. Kaupat kannattaa aina tehdä henkilökohtaisesti.

Poliisi suosittaa maksuissa käteisen rahan tai sellaisten maksusovellusten käyttöä, jossa myyjä saa kaupantekohetkellä vahvistuksen saapuneesta maksusta. Tästä poliisi mainitsee esimerkkinä Mobilepayn.

Katso videolta Alexin ja huijarin viestiketju ja selitettynä, kuinka huijaus käytännössä tapahtui.

1:22


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja