Mainos

Poliisi syyllistyi etniseen profilointiin pysäyttäessään ihonvärin perusteella – tasa-arvolautakunnalta 10 000 euron uhkasakko

Poliisi teki etnistä profilointia ja rikkoi syrjintäkieltoa Helsingissä katuprostituution valvonnassa, katsoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta.

Lautakunnan mukaan kaksi Tansaniassa syntynyttä Suomen kansalaista käveli aamuyöllä Helsingin keskustassa, kun siviiliasuiset poliisimiehet pysäyttivät heidät ja pyysivät nähdä henkilöpaperit. Naiset kieltäytyivät näyttämästä papereita, jolloin poliisit raudoittivat naiset ja tekivät heille henkilötarkastuksen. Naisten Suomen passit löytyivät tarkastuksen aikana.

Naiset pyysivät tutkintaa

Naiset pyysivät lautakuntaa tutkimaan, perustuiko heidän pysäyttämisensä etniseen profilointiin. Naiset eivät kertomansa mukaan tunnistaneet siviiliasuisia poliiseja poliiseiksi ja kieltäytyivät toimimasta käskyjen mukaan.

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto päätti aiemmin, ettei poliiseja ole syytä epäillä rikoksesta.

Naiset saivat joulukuussa 2017 sakkotuomiot, toinen virkamiehen vastustamisesta ja toinen niskoittelusta poliisia vastaan. Oikeus katsoi, että toinen nainen oli kieltäytynyt esittämästä henkilöpapereita ja tarttunut poliisia vaatteista sekä huitonut ja töninyt tätä. Toiselle tuomio tuli, koska tämä kieltäytyi näyttämästä henkilöpapereita ja yritti jatkaa matkaansa.

Poliisi: Ihonväri oli yksi peruste pysäyttämiselle

Helsingin poliisi kertoi lautakunnalle, että vanhemmat konstaapelit olivat suorittamassa prostituutiovalvontaa, johon liittyi myös ulkomaalaistehtäviä.

Poliisin mukaan vanhemmat konstaapelit saivat tiedon, jonka mukaan alueella harjoitettiin katuprostituutiota. Poliisi perusteli tarkastusta sillä, että kokemusperäisen tiedon mukaan ulkomaalaistaustaiset naiset harjoittavat alueella katuprostituutiota varsinkin illalla ja aamuyöllä. Poliisi kiisti syrjineensä naisia, mutta myönsi, että menettelyn perusteena oli osaltaan naisten tummaihoisuus.

Lautakunta kielsi poliisia toimimasta jatkossa näin ja asetti kieltopäätöksen tehosteeksi 10 000 euron uhkasakon. 

Juttua täydennetty 1.2.2019 klo 13:15.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja