Mainos

Poliisi sai syytteet hakkeroinnista

Tampereen poliisikoulussa keväällä 1996 opiskellut poliisimies sai tänään Tampereen käräjäoikeudessa syytteet henkilörekisteririkoksesta ja tietokonelaitteiden luvattomasta käytöstä.

Mies oli internetyhteyden aikana ottanut IRC-keskustelun toisen osapuolen tiedot esille ajokorttirekisteristä ja paljastanut tietoja verkossa. IRC-keskusteluun mies oli osallistunut poliisikoulun tietokoneella ilman koulun lupaa.

Syyttäjä katsoi, että poliisikoulun oppilas oli toiminnallaan loukannut IRC-keskustelun toisen osapuolen yksityisyyden suojaa. Syyttäjän mukaan mies oli hankkinut rekisteritietoja käytettäväksi virkakäyttöön liittymättömässä yksityisessä keskustelutilanteessa sekä käyttänyt henkilörekisteriä ja sen tietoja muuhun kuin laissa määriteltyyn käyttötarkoitukseen.

IRC-juttelu eli "irkkaus" on tekstiviestien kirjoittamista ja lukemista verkkoyhteyden kautta. Keskustelijat näkevät IRC-kanavalla toistensa repliikit heti kun ne on kirjoitettu.

Syytteessä olevan poliisimiehen epäillään myös hakkeroineen poliisikoulun tietokoneita. Syytteen mukaan mies oli muuttanut tietokoneiden asetuksia ja ohjelmistoja sekä ottanut koneilla noin 200 internetyhteyttä muussa kuin opiskeluun liittyvässä käyttötarkoituksessa. Poliisikoulun tietokoneista oli löytynyt IRC-keskusteluun käytettäviä ohjelmia. Ilmeisesti ohjelmat eivät kuitenkaan olleet toimineet, koska sisäministeriön tietoturvajärjestelmään kuuluva ns. palomuurikone oli estänyt suorat IRC-yhteydet.

Käräjäoikeuden istunnossa kävi ilmi, että poliisikoulun tietoverkon verkko-osoitteita oli sotkettu keväällä 1996. Väärät osoitteet aiheuttivat verkkoon häiriöitä. Sotkut olivat saattaneet syntyä, kun koulun koneisiin oli luvatta yritetty asentaa ohjelmia. Syyttäjän mukaan syytteessä oleva mies oli aiheuttanut verkko-osoitteiden sekoamisen.

Todistajien mukaan mies oli avannut koulutovereilleen sähköpostiosoitteita PC-käyttäjät -yhdistyksen tietokoneelle. Hänellä kerrottiin olleen pääkäyttäjän oikeudet tähän tietokoneeseen. Toverit olivat havainneet, että mies oli selaillut pääteyhteyden kautta yhdistyksen koneelta toisten henkilöiden sähköpostia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.