Poliisi sai Vaasan kouluiskusta epäillyn kiinni tunnin sisällä nettivinkin saamisesta

Poliisin saamasta nettivinkistä kului vain reilu tunti ennen kuin epäilty koulu-uhkaaja otettiin kiinni.

Poliisilla on vahva epäilys siitä, mihin oppilaitokseen viime viikolla vangittu 23-vuotias nainen suunnitteli hyökkäystä, kertoi tutkinnanjohtaja Jussi Luoto keskusrikospoliisista (KRP) maanantaina.

Nainen vangittiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa epäiltynä törkeästä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Luodon mukaan epäilty julkaisi viime viikolla sosiaalisessa mediassa videon, josta tuli poliisille nettivinkki. Epäilty otettiin kiinni Luodon mukaan reilun tunnin päästä siitä, kun poliisi oli saanut videosta vinkin.

23-vuotias nainen julkaisi somessa manifestin ja videon, joilla hän kuvaa ihmiskunnan tilaa rappiolliseksi. Edelleen internetissä leviävällä videolla nainen heiluttaa tsekkiläisfirman valmistamaa käsiasetta ja kertoo käyttävänsä sitä ja hallussaan olevaa seitsemää lipasta muutoksen tekemiseen. Videolla hän kertoo ottavansa kohteekseen koulun.

Epäillyllä on poliisin mukaan luvallinen käsiase. 

Luoto ei maanantaina vielä kommentoinut oppilaitosta, minkä epäillään olleen mahdollinen kohde. Hän kuitenkin kertoo sen olevan Pohjanmaalla.

– Meillä on asiaan liittyviä kuulusteluita huomattava määrä tekemättä, hän sanoi STT:lle.

Naisen hallusta löytyi Luodon mukaan luvallinen käsiase. Sosiaalisen median mukaan nainen oli suorittanut asepalveluksen.

Yhteys Ruotsiin selvityksessä

Vangittu 23-vuotias nainen asuu tällä hetkellä Vaasassa mutta on julkisten lähteiden mukaan valmistunut vuonna 2019 Lumon lukiosta Vantaalta. 

Vangittu opiskeli tiettävästi Vaasan yliopistossa.

Netissä leviävällä videolla asetta pitelevä nainen kertoo, että olisi halunnut henkilökohtaisista syistä ottaa kohteekseen lukion, josta hän on valmistunut. Hän kuitenkin sanoo, ettei se ole käytännöllisistä syistä mahdollista.

Lumon lukion nykyinen rehtori Mikko Ristimäki vahvisti STT:lle, että epäilty on valmistunut Lumon lukiosta. Ristimäen mukaan poliisi ei kuitenkaan ole ollut Lumon lukioon yhteydessä videon vuoksi.

Ristimäen mukaan lukion opettajakunta kuitenkin käsitteli tapausta siltä varalta, että se nousee opiskelijoiden keskuudessa esiin.

Vaasan yliopisto tiedotti puolestaan viime viikolla saaneensa poliisilta tiedon mahdollisesta uhasta.

– Viranomaistutkinnasta saadun tiedon mukaan ei ole ilmennyt mitään, mikä osoittaisi, että Vaasan yliopisto olisi ollut kohde, yliopiston tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi Iltalehden mukaan nainen oli aiemmin pitänyt Ruotsissa yhteyttä nuoreen, joka oli otettu kiinni kouluampumisen suunnittelusta. Asia ilmeni Ruotsin tapahtumia koskevasta esitutkinnassa.

Luoto vahvistaa, että he selvittävät mahdollista yhteydenpitoa esitutkinnassa.

"Ihmiskunnan rappio" perusteluna

Epäillyn kiinniottoon johtaneen videon lisäksi sosiaalisessa mediassa leviää epäillyn nimiin laitettu 16-sivuinen manifesti. STT ei ole pystynyt vahvistamaan, onko teksti epäillyn kirjoittama.

Englanniksi ja suomeksi kirjoitetussa tekstissä kirjoittaja kuvailee huonoja kokemuksiaan ihmisistä ja toivoo ihmiskunnan loppua. Kirjoittajan mukaan ihmisten elämäntapa on rappiollinen ja luonnon kannalta tuhoisa.

Luoto ei toistaiseksi avaa epäillyn kanssa käytyjen kuulustelujen sisältöä mutta kertoo poliisin antavan julkaisuille tutkinnassa painoarvoa, kun arvioidaan epäillyn mahdollisia motiiveja.

– Kun tällaiset epäilty on laittanut liikenteeseen, niin luonnollisesti näillä on suuri painoarvo tässä asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat