Mainos

Poliisi: Pikavipeillä huijattiin 80 000 euroa

Poliisi on tutkinut syksystä alkaen pikavippihuijausta, jossa poliisin mukaan pikavippifirmoilta on huijattu noin 80 000 euroa. Juttua ovat tutkineet Kotkan, Kouvolan ja Haminan poliisit. Petossarjasta epäillään kaikkiaan 13:a ihmistä.

Tutkitut petokset ovat kohdistuneet pikavippifirmoihin. Petoksissa on haettu ja saatu asianomistajien henkilötietoja hyväksikäyttäen pikavippejä, joita on ohjattu rikoksista epäiltyjen tileille.

Pikavippejä on haettu kaiken kaikkiaan 58 eri henkilön tiedoilla. Asianomistajat ovat kotoisin eri puolelta Suomea.

Rikoksista epäillyt ovat kotoisin Kotkan lisäksi Haminasta ja Lahdesta. He ovat poliisin mukaan toimineet petossarjassa eri rooleissa. Useat epäillyt ovat joko luovuttaneet oman tilinsä kahden epäillyn käyttöön tai avanneet omilla henkilötiedoillaan uuden tilin pankkiin ja luovuttaneet tilin käyttövälineet näiden kahden epäillyn käyttöön. Tilinsä muiden käyttöön luovuttaneet ovat saaneet tästä korvauksen.

Identiteettivarkauksia

Petoksissa on käytetty väärennettyjä ajokortteja, joiden avulla on muun muassa suljettu asianomistajien puhelinliittymiä. Operaattorille on kerrottu puhelimen katoamisesta ja näin saatu uhrin liittymä suljettua. Samalla henkilöt ovat avanneet uhrille uuden liittymän, jolla on tekstiviestejä lähettämällä saatu haetuksi luottoja.

Väärennettyjä ajokortteja hyväksi käyttäen on saatu avatuksi myös pankkitilejä, joihin on ohjattu pikaluottoja.

Rikosten tekotapaan kuului myös asianomistajien tilapäiset osoitteenmuutokset. Asianomistajien postia oli ohjattu eri puolelle Kymenlaaksoa lähinnä autiotaloihin. Näin rikoksentekijät ovat pyrkineet siirtämään rikoksien paljastumista.

Tutkinnassa ei saatu täysin selvyyttä siihen, miten asianomistajien henkilötiedot olivat päätyneet rikoksista epäillyille. Väärennetyt ajokortit oli valmistettu kohtuullisen hyvin, mutta huolellisella tarkastelulla niiden epäaitous olisi mitä todennäköisimmin paljastunut.

Kotkan ja Kouvolan poliisilla oli vuonna 2006 vastaavanlainen petossarja tutkinnassa. Tässä aikaisemmassa sarjassa oli epäiltyinä samoja henkilöitä. Vanhemman sarjan tutkinta on valmistunut ja se on syyttäjällä syyteharkinnassa.

Henkilötiedoista huolehdittava

Poliisi muistuttaa kansalaisia huolehtimaan henkilötiedoistaan. Esimerkiksi roskiin joutuvien papereiden osalta on syytä olla huolellinen. Lukittavat postilaatikot on yksi keino suojautua henkilötietojen joutumisesta vääriin käsiin.

Suomen Asiakastiedosta saatava omaluottokielto on myös tapa suojautua luottopetoksilta. Liikkeiden ja pankkien henkilökuntaa neuvotaan tarkastamaan huolellisesti henkilölli-syyspapereiden aitous. Epäillyistä rikoksista on hyvä ilmoittaa mahdollisimman pian poliisille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.