Poliisi: Näin taskuvaras iskee

Suomessa toimivat taskuvarkaat ovat poliisin mukaan ammattilaisia, jotka ovat harjoitelleet tekemisiään. Tämän vuoksi rikoksen uhri ei yleensä edes huomaa tapahtunutta ennen kuin myöhemmin.

– Tämä tekee myös näiden varkauksien tutkimisesta hankalaa, kun on 2-5 tunnin väli siinä, missä omaisuuden katoaminen on havaittu, Helsingin poliisin rikoskomisario Juha Laaksonen kertoo.

Laaksosen mukaan yhtä yksinkertaista kaavaa taskuvarkailla ei ole, mutta tiettyjä varoitusmerkkejä voi kuitenkin pistää mieleen. Esimerkiksi sellaisia tilanteita kannattaa varoa, jossa ympärille tehdään tekemällä ruuhka

– Yleisillä paikoilla, kuten esimerkiksi junissa kolme tai useampi tekijä tulee tatsituntumaan, luovat pienen ruuhkan ja samassa yhteydessä viedään uhrilta kännykkä tai lompakko. Tai sitten uhrilta kysytään jotain, esitellään esimerkiksi karttaa.

Varkaat suosivat yleisiä paikkoja, joissa on paljon ihmisiä, paljon potentiaalisia uhreja. Helsingissä tällaisia kohteita ovat muun muassa raitiovaunut ja ostoskeskukset sekä keskustan alue ylipäätään. Myös junat ja ravintolat houkuttavat varkaita.

– Yleensä kuvio menee niin, että ollaan muutama tunti jossain ravintolassa, sitten vaihdetaan paikkaa. Samat tekijät saattavat yhden yön aikana tehtailla 10-15 varkautta.

Enää eivät kiinnosta pelkät lompakot ja kännykät

Tuorein ilmiö taskuvarkauksissa on se, että enää ei kiinnosta pelkkä lompakko tai kännykkä, vaan uhrilta pyritään urkkimaan maksukortin tunnusluku.

– Tämä tapahtuu siten, että valitaan sopiva uhri, seurataan tätä maksuautomaatille tai lippuautomaatille ja urkitaan siinä tietoon kortin tunnusluku. Myöhemmin sopivan tilaisuuden tullen viedään kortti ja välittömästi tyhjennetään tili tai vingutetaan rahat luottokortilta.

Laaksosen mukaan selitys sille, miksi rikolliset jahtaavat nykyisin mieluummin maksukortteja, on yksinkertainen.

– Lompakoissa ihmisillä on nykyään mukanaan enää joitakin kymppejä, maksukorteilla rikollisten on mahdollista saada nopeasti haltuun satoja tai tuhansia, hän toteaa.

– Kaikkien ihmisten pitäisikin olla erittäin tarkkana kun käytetään maksukortteja, että peitetään se pin-koodi.

Lue huomenna tiistaina: Taskuvaras MTV3 Uutisille: Olen mieluummin varas kuin siivooja

Lue myös:

    Uusimmat