Mainos

Lompakko katosi kauppareissulla – uhri huomasi vasta kassalla

Pari viikkoa sitten vantaalaisnainen oli Tikkurilassa ruokaostoksilla, kun kaksi nuorta naista lähestyi häntä kaupan hyllyjen välissä.

— He kysyivät minulta neuvoa, missä paprika on. Muuten kysymys esitettiin englanniksi, mutta paprika-sanan sanoivat suomeksi, nainen kertoo.

Nainen jäi hetkeksi neuvomaan nuoria kysyjiä ja jatkoi juttutuokion jälkeen kauppareissua. Vasta aivan kassojen lähellä hän huomasi, että laukusta oli hävinnyt lompakko. Sen mukana menivät myös ne 150 euroa, jotka oli varattu tytön kevätjuhlavaatteisiin.

— Ihmettelen lähinnä sitä, miten en huomannut ryöstöä mitenkään. Huomasin sen vasta ihan siinä kassalla, nainen sanoo.

Naisen kassi roikkui kauppakäynnin ajan kiinni ostoskärryssä. Laukussa oli vetoketju, joka oli kiinni. Sieltä lompakko onnistuttiin näpistämään täysin huomaamattomasti.

Naisen arvion mukaan nuoret, siististi pukeutuneet naiset olisivat olleet romaneja.

— Halusin kertoa tarinani siksi, että muut osaisivat varoa. Vaikka en minäkään tiedä miten, kun en itse huomannut mitään, nainen sanoo.

Hän teki varkaudesta poliisille rikosilmoituksen toukokuun lopussa.

— Poliisi kommentoi, että edellisellä asiakkaalla oli sama asia; hänet oli ryöstetty vierekkäisessä kaupassa, nainen kertoo.

Pidä lompakko lähellä

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan näpistykset ovat Vantaalla vähentyneet selkeästi viime vuodesta. Tänä vuonna näpistysrikoksia on ilmoitettu poliisille Vantaalla 1700, kun viime vuonna niitä oli samassa ajassa ilmoitettu yli 2100.

Näpistyksiin kuuluu kaikenlaisia rikoksia, kuten esimerkiksi bensa- ja kaljavarkauksia. Sellaisia näpistyksiä, joissa uhrin hallussa ollut omaisuutta on siepattu tai varastettu tapahtui Vantaalla alkuvuonna noin 170. Tällaisten sieppausten määrä on lisääntynyt - viime vuonna niitä tapahtui Vantaalla vastaavana aikana noin 130.

Tämän kesän ilmiö varkauksissa on se, että uhrin toimia tarkkaillaan etukäteen.

— Seurataan esimerkiksi uhria pankkiautomaatilla ja vakoillaan tunnuslukua. Sitten henkilön perässä kävellään, kun hän nousee junaan ja lompakko tai laukku varastetaan tässä tilanteessa. Näin saadaan pankkikortin tunnusluku heti käyttöön, sanoo komisario Teemu Aittamaa Itä-Uudenmaan poliisista.

Hän antaa kaupunkilaisille yksinkertaisen ohjeen, jota noudattamalla on helppo välttyä varkauksilta.

— Lompakko ja laukku kannattaa säilyttää silmien alla. Ei kannata pitää laukkua esimerkiksi selän puolella tai ostoskärryssä eikä jättää sitä ravintolan pöytään tai tanssilattialle. Normaali kaupunkilaisjärjen käyttö ja huolehtiminen omasta omaisuudesta riittää. Ei tarvitse alkaa pelätä kaikkia ulkomaalaisilta näyttäviä ihmisiä.

Näpistyksiin syyllistyvät yhtä lailla kantasuomalaiset kuin ulkomaalaisetkin. Vantaalla poliisi selvittää noin puolet näpistyksistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.