Mainos

Poliisi kuullut Soneran selvitysten kohteeksi joutuneita

Keskusrikospoliisi on aloittanut Sonera-tutkimuksissa myös asianomistajien kuulemisen. He ovat henkilöitä, joiden puhelinten käyttöä on mahdollisesti seurattu Sonerassa vuosina 2000-2001.

Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander ja kaksi muuta johtajaa ovat edelleen vangittuina. Heitä epäillään viestintäsalaisuuden törkeästä loukkaamisesta.

Soneran "vanhan" hallituksen jäsenistä varapuheenjohtaja Liisa Joronen ja Kari Vilkman ovat myöntäneet olleensa poliisin kuultavana asianosaisina. Jorosta kuultiin perjantaina ja Vilkmania tänään. Vilkman oli hallituksessa henkilöstön edustajana myös seuraavassa hallituksessa eli kevääseen 2002. Kumpikaan ei kertonut asiasta mitään muuta.

Kun teleyhtiöitä valvova Viestintävirasto antoi oman ratkaisunsa Soneran teletunnistustietojen käytöstä, viraston ylijohtaja Rauni Hagman sanoi epäilyttäviä tunnistustietoja olevan "rajallinen" määrä. Poliisi on voinut tulla suurempaan määrään.

Keskusrikospoliisissa tiedotusvastuu on keskitetty apulaispäällikkö Jari Liukulle, eikä hän ollut tänään tavoitettavissa kuultavien määrän selvittämiseksi. Poliisi on ollut hyvin vaitonainen Sonera-tutkimuksistaan.

Kun Helsingin Sanomat kirjoitti puheluiden seurannasta lokakuun alussa, se sanoi Soneran turvallisuusyksikön seuranneen kymmenien yhtiön työntekijöiden puhelimia ja ulkopuolisten puhelimia.

Soneran entisen hallituksen jäsenten joutuminen mahdollisen urkinnan kohteeksi on hyvin mielenkiintoista, sillä hallitus edustaa yhtiön omistajia ja paikkansa pitääkseen toimitusjohtajan on nautittava hallituksen luottamusta.

Joronen suhtautui kriittisesti Relanderin johtamistapaan. Hän myös vastusti Soneran johdolle kaavailtua anteliasta optio-ohjelmaa. Hanke kaatui lopulta siihen, että silloinen liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen veti ohjelmalta valtion tuen Soneran yhtiökokouksessa. Samassa yhteydessä hallituksessa tehtiin täysremontti. Relander sai jatkaa toimitusjohtajana.

Soneran hallituksen edellinen puheenjohtaja Markku Talonen ei ole suostunut kommentoimaan lainkaan Soneraa koskevia kysymyksiä. Vanhan hallituksen toinen henkilöstöedustaja Tapio Vaahtokivi sanoi tänään, ettei hän ole ollut poliisin kuultavana. Nykyisessäkin hallituksessa jatkava Jussi Länsiö oli sairaana, mutta on sihteerinsä mukaan sanonut, ettei kommentoi Soneraa koskevia kysymyksiä.

Muista vanhan hallituksen jäsenistä Kalevi Alestalo ja Reijo Sulonen eivät vastanneet soittopyyntöön.

Tunnistustiedoista käy ilmi liittymästä soitettujen ja siihen tulleiden puheluiden numerot. Tietoja kerätään laskutusta varten. Muuhun käyttöön tarvitaan yleensä oikeuden lupa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.