Poliisi katsoo suurennuslasilla Syyrian taisteluista palanneet

Helsingin poliisi tarjoaa apuaan Syyriaan lähteville tai sieltä palaaville suomalaistaistelijoille. Komisario Jari Taponen kertoo, että lähtijät voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: pitkään lähtöä harkinneisiin ja pikaradikalisoituneisiin. 

– Haasteellisin ryhmä ovat ne, jotka ovat miettineet Syyriaan lähtöä pitkään ja ovat uskonnossaan radikalisoituneet. Tällä hetkellä Suomessa on kuitenkin myös sellaisia lähtijöitä, joilla saattaa olla mielenterveyden häiriöitä ja jotka tekevät lähtöpäätöksensä nopeasti, esimerkiksi internetistä saatavan kimmokkeen perusteella. He ovat myös uskonnollisesti radikalisoituneet, Taponen kertoo.

Helsingin poliisin niin sanottu ankkuritoiminta pyrkii vaikuttamaan radikalisoituneen lähtöaikeisiin tai antaa apuaan sota-alueilta palanneille.

Muslimiyhteisö apuna 

– Yhteistyömme Suojelupoliisin kanssa on tiivistä. Kun saamme tietoomme, että joku Suomesta on lähdössä taistelualueelle Syyriaan tai Irakiin tai palaamassa sieltä, olemme yleensä yhteydessä hänen muslimiyhteisöönsä. Siihen voi kuulua esimerkiksi moskeijoiden imaameja tai muita vaikutusvaltaisia yhteisön jäseniä. Heiltä saamme tietoa ja pohdimme yhdessä toimintatapoja. Olemme myös suoraan lähtijään tai palaajaan yhteydessä, Taponen kertoo.

Ankkuritoiminta on moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu psykiatrisia sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä ja poliiseja.

Toiminta on vielä nuorta Suomessa, apua on tarjottu vasta pari vuotta.  Ankkuritoiminnalla on eri kohderyhmiä poliisissa, ja väkivaltaiset ekstremistit ovat yksi tällainen ryhmä.

– Pyrimme keskustelemaan heidän kanssaan ja löytämään sen oikean avun, esimerkiksi mielenterveydellisen avun, mitä he tarvitsevat. Henkilöitä voidaan tarpeen mukaan ohjata myös järjestötoiminnan piiriin, Taponen avaa.

Neljä tapausta suurennuslasissa

Kuinka paljon Suomessa sitten on tällaisia taistelualueelle lähteviä tai sieltä palanneita, joihin poliisi on yhteydessä?

– Erittäin vähän, vain muutamia. Tällä hetkellä käsittelyssä on ehkä noin neljä tapausta. He voisivat hyötyä viranomaisten tarjoamasta avusta. Olemme olleet heihin henkilökohtaisesti yhteydessä. Kyse heidän kohdallaan ei ole kovin suunnitelmallisesta teosta tai lähtöaikeesta. Tällä hetkellä he ovat siellä taistelualueella tai ovat palanneet, Taponen kertoo.

llmiön tuoreuden takia eri viranomaisilla ei vielä ole paljoakaan kokemusta ankkuritoiminnan tuloksista.

– Meillä ei ole vielä yhtään tapausta, joka olisi niin sanotusti loppuun asti käsitelty.

Suojelupoliisi on arvioinut, että Suomesta on lähtenyt Syyrian sotaan noin 40 henkilöä. 

Lue myös:

    Uusimmat