Mainos

Poliisi kaipaa kuria suojateille

Suojatie on yksi liikenteen pahimmista vaaranpaikoista.

Suomessa kuolee vuosittain noin 45 jalankulkijaa, joista noin kolmannes suojatiellä. Loukkaantumisista jopa lähes puolet tapahtuu suojatiellä.

Helsingin poliisilaitos aloittaa tänään suojatie- ja pyöräilysääntöjen tehovalvonnan. Yleisön toiveesta kehitetyn valvontakampanjan tarkoituksena on palauttaa jalankulkijoiden oikeudet suojateillä ja jalkakäytävillä.

Autoilijoiden syytä katsoa peiliin

Komisario Heikki Kalliolla on huomautettavaa myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille, mutta erityisesti autoilijoiden pitäisi hänen mukaansa mennä itseensä.

– Autoilijan ja muun ajoneuvon kuljettajan on lain mukaan vähennettävä nopeutta lähestyessään suojatietä ja annettava jalankulkijalle mahdollisuus ylittää suojatie. Näin ei kuitenkaan tapahdu kuin ihan poikkeustapauksissa.

Kallio muistuttaa autoilijoita myös siitä, että jos ohitettava ajoneuvo on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa.

”Suomalainen on Tallinnassa ihmeissään”

Heikki Kallio arvioi, että suomalaisautoilijoiden piittaamattomuus suojateistä on vuosien saatossa muotoutunut tapa. Ainakin Helsingissä se on ollut vallalla kymmeniä vuosia. Myöskään autokouluissa ei muistuteta asiasta riittävästi.

Kallion mukaan ei tarvitse mennä kuin lahden yli naapuriin, niin tilanne on liikenteessä jo ihan erilainen.

– Haemme nyt mallia Ruotsista ja Tallinnasta. Viron liikennekulttuurissa ovat tietysti omat ongelmansa, mutta se on kehittynyt viime vuosina kovasti. Erityisesti suojatien kunnioitus on siellä ihan uskomatonta. Autot pysähtyvät varmasti, jos jalankulkija lähestyy suojatietä, olipa samansuuntaisia kaistoja kolme tai neljä. Suomalainen onkin siellä hieman ihmeissään.

Nyt ei pääse huomautuksella

Suojatie- ja pyöräilysääntöjen tehovalvonnan aikana poliisi kiinnittää huomiota myös katujuopotteluun. Päihdyttävän aineen nauttiminen on järjestyslain mukaan kiellettyä muun muassa yleisellä paikalla taajamassa ja julkisessa liikenteessä olevassa kulkuneuvossa. Kielto ei koske alkoholin nauttimista puistossa tai muulla siihen verrattavalla paikalla, jos se ei vaikeuta muiden oikeutta käyttää paikkaa.

Poliisin puuttumiskynnys suojatiesääntöjen rikkomiseen, jalkakäytävillä pyöräilyyn ja alkoholin nauttimiseen julkisella paikalla on tänään alkavan tehovalvonnan aikana matala. Poliisi antaa rikkomuksiin syyllistyneille ensisijaisesti rikesakon. Huomautus annetaan vain poikkeustapauksissa.

Tehovalvonta jatkuu pääkaupunkiseudulla kolme viikkoa.

Katso Kaarina Vainion juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.