Poliisi ei epäile rikosta ministeriön salailusotkussa – Päivi Nergiä ympäröinyt kiista ei johda esitutkintaan

Valtiovarainministeriön virkamiehiä ei epäillä rikoksista tietojen salailuun liittyen. 

Poliisi sai huhtikuun lopussa tutkintapyynnön valtiovarainministeriön virkamiesten toiminnasta. 

Oliko Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä tapahtunut tietojen salailuun liittyvä virkarikos?

Sote-uudistuksen valmistelussa keskeinen alivaltiosihteeri Päivi Nerg oli HS:n mukaan saanut muilta virkamiehiltä sähköposteja, joissa pohdittiin, huomaako eduskunta lakiesityksiin jääneitä satojen miljoonien eurojen puutteita.

Nerg ja muut virkamiehet eivät kertoneet puutteista eteenpäin. Perustuslain mukaan eduskunnalla on oikeus saada hallitukselta asioiden käsittelyssä tarvitsemansa tiedot.

Helsingin poliisi tiedottaa nyt, ettei asiassa epäillä rikosta. Virkavelvollisuutta ei ole rikottu.

Esiselvityksen perusteella epäilyyn ei ole ollut edes alustavia syitä.

– Asiassa on kysymys parlamentaarisen kontrollin toteutumisesta suhteessa hallitusvaltaan ja tämän toiminnan asianmukaisuuden ja eduskunnan täysimääräisen tiedonsaantioikeuden toteutumisen arvioinnista. Tällaisen kysymyksen arviointi ei kuulu poliisin tehtäviin, rikoskomisario Teemu Jokinen kommentoi tiedotteessa.

Sotku vaikuttanut myös kansliapäällikkörekrytointiin

Kevään 2020 aikana Päivi Nerg on ollut otsikoissa valtiovarainministeriön kansliapäällikkörekrytointiin liittyen.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja hänen puolueensa keskusta on halunnut nimittää Nergin korkea-arvoiseen tehtävään, mutta hallituskumppani SDP on vastustanut nimitystä kulisseissa kiivaasti.

Kulmuni joutui perumaan nimityksen jo toista kertaa huhtikuun lopussa. Tuolloin hän vetosi perustuslakivaliokunnan asiasta aloittamaan erilliseen tutkintaan, joka liittyy juuri eduskunnan tiedonsaantioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat