Poliisi aloitti seksisuhteen pedofiilin uhrin kanssa – ammattiauttaja tyrmää toiminnan: "Voi vakavasti vaarantaa luottamusta järjestelmään"

3:41

Viikonloppuna Helsingin poliisi kertoi irtisanoneensa poliisin, joka oli aloittanut seksisuhteen henkilön kanssa, joka tuli alaikäisenä hyväksikäytetyksi.

Irtisanottu poliisi oli ollut tutkimassa tapausta, jossa 15-vuotias oli joutunut pedofiilin uhriksi. Suhde alkoi, kun henkilö oli tullut täysi-ikäiseksi.

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtajan Leena-Kaisa Åberg ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta sanoo, että kuvaillun kaltainen toiminta saattaa vaarantaa luottamusta viranomaisjärjestelmään.

– Asetelma, jossa rikosta tutkinut poliisi käynnistää seksisuhteen rikoksen asianomistajan kanssa voi vakavasti vaarantaa luottamusta oikeuslaitokseen ja järjestelmään, hän kommentoi

Etenkin seksuaalirikostapauksissa luottamuksella on olennainen merkitys siinä, että tapahtunut rikos saadaan poliisin tietoon.

Toinen tutkija ilmoitti esihenkilölleen

Helsingin poliisi sai tiedon seksisuhteesta, kun nuori oli ilmoittanut siitä toiselle rikostutkijalle. Hän puolestaan ilmoitti siitä eteenpäin esihenkilölleen.

Poliisilaitos kommentoi viikonloppuna tapausta.

– Helsingin poliisilaitoksen näkemyksen mukaan poliisin olisi ehdottomasti täytynyt pidättäytyä aloittamasta suhdetta asianomistajan kanssa, kun otetaan huomioon, mistä tutkinnasta ja mistä rikoksista tapahtumassa on ollut kyse, poliisipäällikkö Lasse Aapio totesi viikonloppuna.

Poliisi lupaa läpinäkyvyyttä

Helsingin Sanomat uutisoi tapauksesta laajasti viikonloppuna. Lehden mukaan irtisanotun poliisin hallusta löytyi esitutkinnassa myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa, lapsia esittävää materiaalia. 

Käräjäoikeudessa hän sai sakkoja materiaalin hallussapidosta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Poliisipäällikkö Aapio sanoi viikonloppuna, että jatkossa poliisi pyrkii rakentamaan luottamusta kertomalla läpinäkyvästi irtisanomisista.

– Poliisin on ansaittava kansalaisten luottamus joka ikinen päivä. Emme hyväksy työntekijöiltämme minkäänlaista epäeettistä toimintaa, joka vaarantaa luottamuksen poliisin työhön.

– Tämä koskee niin virka-aikaa kuin vapaa-ajan toimintaakin. Meillä on tällaiseen käytökseen hyvin jyrkkä linja. Jatkossa tulemme myös tiedottamaan julkisuuteen, jos irtisanomisia tulee.

Irtisanottu poliisi on valittanut kohtelustaan hallinto-oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja