Polanski "syvästi liikuttunut" Oscaristaan

Ranskalais-puolalainen ohjaaja Roman Polanski sanoo olevansa syvästi liikuttunut parhaan ohjaajan Oscarin saamisesta draamastaan Pianisti, sillä elokuva perustuu myös hänen henkilökohtaisiin kokemuksiinsa.

Polanski pakeni Yhdysvalloista Ranskaan vuonna 1978, kun hän oli joutua vankilaan seksuaalisuhteesta 13-vuotiaan tytön kanssa. Jos Polanski palaa Yhdysvaltoihin, joutuisi hän vankeuteen, joten hän ei voinut osallistua Oscar-seremoniaan. Hän ei antamassaan lausunnossa maininnut ongelmiaan lain kanssa, eikä puhunut mahdollisuudesta työskennellä jälleen Hollywoodissa.

Pianisti perustuu puolalais-juutalaisen muusikon Wladyslaw Szpilmanin muistelmiin, mutta siinä on myös Polanskin omia lapsuusmuistoja toisen maailmansodan aikaisesta juutalaisten joukkomurhasta. 69-vuotias ohjaaja syntyi Ranskassa juutalaisvanhemmille, mutta he palasivat Puolaan ennen toista maailmansotaa, jonka aikana Polanskin äiti kuoli keskitysleirillä.

Polanskin lisäksi Pianistin pääosassa oleva Adrien Brody sai parhaan näyttelijän Oscarin.

Aiemmin Polanski on ollut ehdokkaana parhaan ohjaajan Oscarista vuonna 1974 elokuvalla Chinatown ja vuonna 1979 draamalla Tess. Käsikirjoitus-Oscarista hän on ollut ehdolla elokuvalla Rosemaryn painajainen.

Lue myös:

    Uusimmat