Pojat tarvitsevat puheseuraa

Väestöliiton avaama Poikien puhelin toimii toistaiseksi koeajalla. Tytöille löytyy paljon enemmän tietoa naiseksi kehittymisestä. Media puolestaan antaa miehen mallista epärealistisen kuvan.

Suomalaisilta pojilta puuttuu tietoa seksistä, omasta kasvusta ja kehityksestä. Väestöliitto on pari viikkoa sitten perustanut avuksi Poikien puhelimen, johon pojat voivat soittaa ilmaiseksi ja anonyymisti.

Tähän mennessä soittoja on tullut jo pari sataa ja määrä on kasvussa. Myös Stakesin Kouluterveyskysely kertoo väkivallan, yksinäisyyden ja masennuksen olevan yhä useamman pojan ongelma.

- Monilta pojilta puuttuu verbaalinen taito ilmaista masennusta tai kiukkua. He kuitenkin voivat nimettömänä purkaa tuntojaan Poikien puhelimessa ja jutustelun jälkeen usein selviää mikä heitä v*ttaa, kertoo projektikoordinaattori Samuli Koiso-Kanttila. Usein pojat myös kaipaavat mieskaveria ja nimetöntä auttajaa, jolle voi puhua ilman, että kukaan muu saa siitä tietää.

Tytöille on paljon enemmän lehtiä ja palstoja, joissa keskustellaan avoimesti naiseksi kehittymisestä ja seksuaalisuudesta. - Poikien lehdet ovat usein microbittejä, erä-ja aselehtiä, eikä niistä kovin paljon apua aikustumiseen löydy. Lisäksi televisio ja media antaa miehen mallista epärealististen kuvan, kaikki ovat sukkelasanaisia, komeita, pärjääviä ja rohkeita.

- Se on hurjan kaukana siitä vielä keskeneräisestä kehittyvästä pojasta, joka tuntee itsensä kömpelöksi ja väärästä paikasta venähtäneeksi ja vähän hassuksi kaikilla tavoin. Ei siinä nyt ainakaan mistään tv-sarjasta tukea saa, selittää Koiso-Kanttila.

Poikien puhelin toimii toistaiseksi puolen vuoden koeajalla ja Väestöliitto on saanut toiminnan rahoittamiseen yksityistä ja yritystukea. Tavoitteena on saada kokeilusta pysyvä käytäntö ja rahoitus RAY:n kukkarosta. Viimeisen kolmen vuoden aikana poikien osuus esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton puheluista on selvästi lisääntynyt.

(MTV3-Tanja Huutonen)

Poikien puhelin 0800-94884

Lue myös:

    Uusimmat