Pojat haluavat pakonomaisesti adoniksiksi

Yhä useampi poika on ottanut ihanteekseen lihasmassaa pullistelevan vartalon. Ihanteeseen pyritään pakonomaisesti kuntosaleissa hikoilemalla ja tiukkoja dieettejä noudattaen.

Professori Veikko Aalbergin mukaan jopa lähes puolet suomalaisnuorista on murrosiän kynnyksellä tyytymättömiä ulkonäköönsä. Hänen mukaansa tyytymättömyys on jopa kolminkertaistunut viimeisen 25 vuoden aikana ja näyttää edelleenkin vain lisääntyvän.

Osa tyytymättömistä nuorista sitoo itsetuntonsa ihannemiehen kuvaan, johon pääsemiseksi on popsittava lisäravinteita ja pahimmassa tapauksessa jopa hormonivalmisteita.

– Joskus käyttäytyminen on niin pakonomaista että normaalit kaverisuhteet jäävät taka-alalle. Oman ruumiin palvominen täyttää elämän, toteaa Aalberg,

Aluksi tällaista tilaa kuvattiin Aalbergin mukaan käänteisanoreksiana, sittemmin Adonis-kompleksina, jolla on omat tautiluokan kriteerit. Tämä nimitys sopii tähän tautiin hyvin, sillä lopulta Adoniksellekin kävi huonosti, sanoo Aalberg.

Miehen malli opitaan jo leluista

Miehen V-vartalon ihannemalli opitaan jo lelujen, sarjakuvalehtien ja tietokonepelien sankareista. Lihaksikas rasvaton keho on kuin julkinen fallossymboli todisteena kantajansa ylivertaisesta miehuudesta.

Murrosiän huimat ja hämmentävät fyysiset muutokset herättävät pelkoa.

– Suurimpana huolena on yleensä kuitenkin peniksen koko. Nuoret vertaavat omaa kehitystään kavereihin ja miettivät onko kaikki hyvin, hyväksyvätkö muut minut, kelpaako miehisyyteni ja sukupuolielimeni. Usein nuoret valittavat fyysisiä oireita, joihin ei löydy elimellistä syytä Jos nuori hakeutuu lääkäriin, hän haluaa, että lääkäri vakuuttaisi hänen olevan normaali.

Normaalisti tyytymättömyys alkaa hälvetä vasta siinä vaiheessa, kun nuori alkaa sopeutua fyysisiin muutoksiin. Ellei näin käy on vanhempien syytä puuttua tilanteeseen, koska nuoren muu elämä voi kaventua liikaa.

Nuorisopsykiatri Veikko Aalberg puhui aiheesta Lääkäripäivillä keskiviikkona Helsingissä.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat