Poikkeuksellisen lämmin kesäkuu päättyy sateisiin – uusia helteitä joutuu odottamaan ainakin heinäkuun toiselle viikolle

3:00
Sää alkaa huomisesta alkaen viiletä koko maassa. Tarjolla on myös sateita.

Kesäkuu vaihtuu heinäkuuhun alkavalla viikolla ja vaikka heinäkuu on perinteisesti kesän lämpimin kuukausi, lämpötilat alkavat jäähtyä.

Vaikka lämpötilat laskevat, lämpö pysyy silti heinäkuun tavanomaisissa lukemissa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Mittarit näyttävät viikolla enimmillään noin 20:ta astetta. Viikko on paitsi edeltäjiään viileämpi, myös melko sateinen.

– Ensimmäiset sateet saapuvat huomenna maanantaina Länsi-Suomeen ja leviävät siitä muualle maahan, ensin Itä-Suomeen, päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo.

Nämä sateet hiipunevat keskiviikon vastaiseen yöhön mennessä.

Lomalaiset eivät ehkä ole mielissään, mutta kuivunut luonto kiittää, kun lännestä saapuu Mustalan mukaan viikon kuluessa useita sadekuuroalueita.

– Perjantai saattaisi olla viikon päivistä poutaisempi, meteorologi arvioi.

Tuuli voi yltyä eteläisillä merialueilla viikon aikana navakaksi.

Heinäkuullekin ehkä helteitä

Heinäkuun jatkon sääennuste on Mustalan mukaan vielä epävarma.

– On mahdollista, että sää lämpenee uudelleen helteisiin asti. Jos näin käy, lämpö palaa kuitenkin vasta heinäkuun toisella viikolla.

Meteorologin mukaan on myös syytä todeta, että osa ennustemalleista ei lupaa heinäkuulle hellekelejä.

Päättyvän kesäkuun kokonaistietoja täytyy vielä odottaa. Sen voi Mustalan mukaan jo sanoa, että kesäkuu oli poikkeuksellisen lämmin varsinkin Suomen länsiosissa aina Etelä-Lappiin asti.

Kesäkuun kuumin lämpätila oli 33,5 astetta

Kesäkuun helteet alkoivat kuukauden 10. päivänä. Pätsi yltyi enimmillään 33,5 asteeseen, mikä mitattiin Satakunnan Kankaanpäässä.

Vielä sunnuntaina lämpö kipusi Suomessa yli 30 asteeseen. Turun Artukaisissa mittarin elohopea näytti 31,2 astetta, ja Satakunnassa sekä Kokemäellä että Porin lentoasemalla oli sielläkin yli 30 asteen helle. Pohjanmaalla hikoiltiin sunnuntaina enimmillään noin 29 asteen lämmössä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja