Pohjoissuomalainen pikkukunta BBC:n dokumentin pääosassa – tituleerataan "Euroopan vihreimmäksi kaupungiksi"

Pienestä pohjoissuomalaisesta Iin kunnasta kertovaa dokumenttia esitetään tänä viikonloppuna Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kansainvälisellä uutiskanavalla. Iin kunta on herättänyt huomiota ilmastotekojensa vuoksi.

BBC:n toimittaja Erika Benke kysyy dokumentissaan, onko noin 10 000 asukkaan Ii jopa Euroopan ympäristöystävällisin kunta. Dokumentin mukaan Ii on onnistunut leikkaamaan hiilidioksipäästönsä viidennekseen aiemmasta ja tuottaa nykyisin uusiutuvaa energiaa kymmenen kertaa enemmän kuin mitä kuluttaa.

Benken Suomesta tekemät jutut ovat saaneet runsaasti huomiota Suomessa ja maailmalla.

Ensi-ilta järjestettiin Iin ulkoilmassa

Ii on pieni, mutta innovatiivinen kunta Iijoen varrella Pohjois-Pohjanmaalla Oulun lähellä. Kunnan verkkosivujen mukaan siellä on käytössä paljon sähköautoja, tuuli-, vesi- ja aurinkoenergia ja siellä kasvaa paljon hiiltä sitovia metsiä.

Viimeisimpänä Metsähallitus ja Suomen luonnonsuojeluliitto SLL ovat päättäneet alueella sijaitsevien kahden suoalueen ennallistamisesta. Tämä tarkoittaa ojituksessa kärsineen suoekosysteemin palauttamista takaisin kohti luonnontilaa. Tällöin ojia tukitaan ja puustoa saatetaan poistaa.

Hiljattain kolme iiläistä nuorta kutsuttiin Brysseliin ajatushautomoon puhumaan ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä. Nuoret pitivät puheen State of Europe -tapahtuman avajaistilaisuudessa lokakuussa, kertoo kunta sivuillaan.

BBC:n dokumentti "Iin ilmastosankarit" sai ensi-iltansa lauantaina ulkoilmanäytöksessä Iissä. Toimittaja Benke oli myös paikalle ja piti ennen esitystä lyhyen puheen.

Dokumentti esitetään jälleen sunnuntaina BBC World -kanavalla kello 21.30 (kello 23.30 Suomen aikaa) ja sen jälkeen vielä ensi viikolla sekä joulupäivänä.

Iin kunnan saamasta huomiosta on kerrottu aiemminkin suomalaismediassa. Europe's Greenest Town? -ohjelman esityksestä kertoi aiemmin Suomessa Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja