Pohjoisnavan lähettyvillä on salamoinut – meteorologit seuraavat silmä kovana ilmiötä: "Tämä on hyvin epätavallista"

Pohjoisnavan tuntumassa on havaittu salamointia. Ilmiö on saanut tutkijat varpailleen, sillä se kielii lämpötilojen ennätyksellisestä noususta alueella, kertoo The Independent.

Pohjoisnavalla ukkoset ovat hyvin harvinaisia, sillä lämpötilat ovat siellä normaalisti niin alhaalla, ettei ukkosia pääse syntymään.

– En sanoisi, ettei sitä koskaan ole tapahtunut, mutta hyvin epätavallista tämä on, sanoo Yhdysvaltain sääpalvelun, National Weather Servicen, meteorologi Ryan Metzger.

Salamat havaittiin noin kolmen sadan mailin päässä Pohjoisnavasta. Tutkijat arvioivat, että salamat iskivät todennäköisesti jään pinnalle tai merelle sellaiseen kohtaan, jossa on jäälohkareita.

– Salamat iskivät niin pohjoisessa, ettei Alaskan mittaushistorian aikana ole tapahtunut tällaista, Metzger sanoo.

Meteorologit huolestuivat asiasta niin paljon, että he päättivät julkaista viikonlopun aikana ylimääräisen tiedotteen.

Grönlannin jäätiköitä on sulanut heinä- ja elokuun aikana ennätyksellisiä määriä. Myös Siperian rajut metsäpalot kielivät lämpötilojen roimasta noususta.

Jäätiköiden sulaminen on saanut lämpötilat kohoamaan merenpinnan tuntumassa ja ne ovat selvästi keskimääräistä korkeammalla. Tämä on todennäköisesti aiheuttanut sään epävakauden ja ukonilmat alueella.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja