Mainos

Pohjoismaiden puhelujen hinnoissa tuntuvia eroja

Ruotsalaisten omistama Telia laskee puheluiden hintoja kolmeen tärkeimpään Pohjoismaahan. Hintojen tuntuvalla halventamisella ja yhdenmukaistamisella yhtiö hakee entistä suurempaa siivua markkinoista. Muutoksen jälkeen Telialla on halvimmat hinnat näihin maihin.

Tätä nykyä yhtiön osuus ulkomaanpuheluista on noin 10 prosenttia. Hinnanalennusten myötä yhtiö uskoo markkinaosuutensa kasvavan 15 prosenttiin ensi vuoden loppuun mennessä. Suomesta soitetuista puheluista noin 40 prosenttia soitetaan Pohjoismaihin. Vuoden alusta Telian kautta välitetyt puhelut Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan maksavat kaikkina vuorokaudenaikoina 79 penniä minuutilta. Nykyään puhelu Ruotsiin maksaa päivisin 90 penniä ja iltaisin 85 penniä minuutilta.

Valtion omistama Tele perii ensi vuoden alusta puheluista Ruotsiin päivisin 1,45 markkaa minuutilta. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin hinta on 90 penniä. Norjaan ja Tanskaan puhelu maksaa päivisin 1,69 markkaa minuutilta. Alennettu hinta on 1,23 markkaa. Ruotsiin alennus on voimassa maanantaista perjantaihin klo 20-8 ja viikonloppuisin perjantaista klo 20:stä maanantaihin klo 8. Norjaan ja Tanskaan alennus tulee iltaisin voimaan kaksi tuntia myöhemmin eli klo 22.

Yksityiset Finnet-yhtiöt veloittavat Ruotsin-puheluista arkisin klo 8:sta 19:ään 1,19 markkaa minuutilta. Arkipäivien puhelut 19:stä 8:aan ja viikonlopun puhelut perjantaista 21:stä maanantaihin klo 8:aan maksavat 92 penniä. Ystävä lähellä -palvelun hankkineille ilta- ja yöpuhelut sekä viikonlopun puhelut maksavat 0,88 penniä minuutilta. Norjaan ja Tanskaan normaalihinta on 1,69 markkaa, klo 21:stä 8:aan 1,69 markkaa ja viikonloppuisin 1,23 minuutilta. Ystävä lähellä puhelut iltaisin, öisin ja viikonloppuisin maksavat Norjaan ja Tanskaan 1,18 markkaa minuutilta.

Telian mukaan Pohjoismaiden puheluiden hinnoittelun yhdenmukaistaminen helpottaa hintojen vertailua. Tätä nykyä esimerkiksi kotimaan puheluissa minuuttihinta vaihtelee 16 pennistä 37 penniin minuutilta operaattorista ja vuorokauden ajankohdasta riippuen. Yhtiöillä voi kuitenkin olla joitakin paketteja, jossa hinta voi pudota jopa 16:ta penniä vähäisemmäksi. Telen ulkomaanliikenteen tunnus on 990, Finnet-yhtiöiden 999 ja Telian 994. Vastaavat kotimaan liikenteen tunnukset ovat 101, 109 ja 1041. Ulkomaanpuheluiden kokonaismarkkinat ovat noin 1,2 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.