Mainos

"Pohjoismaat täysin suojattomia ilmasta tuleville terrori-iskuille"

Ruotsin puolustusvoimien komentajan mukaan yksikään pohjoismaa ei pysty suojautumaan ilmasta tulevia terrori-iskuja vastaan. Komentaja Sverker Göransson penää tiukempaa vartiointia, jotta mahdolliset terroriryhmät eivät kykene anastamaan helikoptereita omaan käyttöönsä.

Viime viikolla ryöstäjät laskeutuivat esteittä yläilmoista rahavaraston katolle Tukholman Västbergassa. Tunnistamaton helikopteri lensi yön pimeydessä ilman valoja ja radiosignaalia.

Ruotsissa kysytäänkin, onko se näin helppoa. Pystyisikö räjähteillä lastattu helikopteri lentämään kaikessa rauhassa ydinkeskustaan ja iskeä esimerkiksi päin hallitusrakennuksia?

Ruotsin korkein sotilasjohto myöntää, että tilanne on todellakin näin huolestuttava.

-Luulen että näin kävisi jokaisessa pohjoismaassa. Meillä ei ole siihen valmiutta. Tämä ajatus on epämiellyttävä, toteaa kenraali Göransson.

-Jos jotkut haluavat tehdä meille pahaa, he myös ilman muuta pystyvät siihen, Göransson jatkaa.

Tehokkain tapa estää terrori-isku olisi helikoptereiden turvallisempi säilyttäminen ja tehokkaampi vartiointi, ja sitä niiden omistajilta vastaisuudessa vaaditaan. Jonkinlainen valmius viranomaisilla tämäntyyppisiin välikohtauksiin on olemassa, mutta päätösketju on hidas tilanteessa, jossa pitäisi toimia muutaman minuutin sisällä.

-Toimenpiteet edellyttävät poliisilta virka-apupyyntöä. Lisäksi jonkun täytyy korkealla tasolla ratkaista että kyse on terrorismista. On erittäin tärkeää ratkaista korkealla tasolla, että kyse on terrorismista. Se on erittäin tärkeää myös lentäjän kannalta ennenkuin hän voi avata tulen, kommentoi Göransson

Göranssonin mukaan valmius on yhtä kehno kaikissa pohjoismaissa, mutta Suomen puolustusministeri rauhoittelee.

-En lähde spekuloimaan, mutta kyllähän meidän historiamme on erittäin hyvä siinä, että erittäin vaikeita tapauksia on pystytty ennalta ehkäisemään ja myöskin nopeasti selvittämään, toteaa puolustusministeri Jyri Häkämies.

(MTV3)

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta (Seitsemän uutiset 30.9.2009):

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.