Pohjoisessa rajaa ylittäville määrättiin terveystarkastus, kieltäytyjille tarvittaessa pakkokaranteeni: "Emme lähde väkivalloin testejä ottamaan"

2:37
Johtajaylilääkäri kertoo, mistä pohjoisen rajanylityspaikkojen terveystarkastuksissa on kyse

Kaikille Ylitornion ja Tornion rajanylityspaikkojen kautta Suomeen saapuville tehdään terveystarkastus Lapin aluehallintoviraston määräyksestä. Tarkastus on vapaaehtoinen, mutta siitä kieltäytyjät voidaan määrätä tarvittaessa pakkokaranteeniin.

– Käytännössä avi ei määrää ketään testiin, vaan avi määrää terveystarkastukseen eli tartuntatautilaki ei tunne sellaista asiaa kuin pakkotestaukset. Se tuntee vain pakollisen terveystarkastuksen, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

"Emme lähde väkivalloin testejä ottamaan"

Aluehallintovirasto voi määrätä henkilön pakolliseen terveystarkastukseen.

– Tarkastus käytännössä tarkoittaa koronavirustaudin osalta sitä testausta. Mutta avi ei koskaan määrää ketään pakolliseen testiin. Jos avi määrää pakolliseen terveystarkastukseen, henkilöllä on mahdollisuus kieltäytyä testin otosta. Me emme lähde keneltäkään väkivalloin testejä ottamaan, Taskila jatkaa.

Testistä kieltäytyjä joutuu karanteeniin

Jos asiasta tulee erimielisyyksiä testaukseen toivottavan henkilön ja terveysviranomaisten välillä, seurauksena on viranomaisen asettama karanteeni.

– Jos tällaiseen vastakkainasetteluun jouduttaisiin ja jos olisi arvioitu, että on suuri riski siihen että henkilö kantaa yleisvaarallista tartuntatautia, mutta kieltäytyy kaikesta jopa avin määräyksen jälkeen, niin silloin me laitamme hänet 14 vuorokauden karanteeniin.

Terveystarkastuksen voi ohittaa etukäteen hankituilla todistuksilla.

– Näitä todistuksia on esimerkiksi todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirusinfektiosta. Jos on kyse säännöllisestä työmatkaliikenteestä, niin silloin riittää negatiivinen testitulos kerran viikossa yhdistettynä työnantajan todistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja