Pohjois-Korean Kim säväytti huopahatulla – osoittaako itseironiaa vai haluaako olla kuin Michael Jackson?

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un säväytti Venäjän-vierailullaan tärkeiden tapahtumien vaatekerrallaan, johon kuuluu näkyvä musta huopahattu. Sellaisen käyttäjiä ovat olleet muun muassa Michael Jackson ja Al Capone ja elokuvapahis Oddjob.

Valtiopäämiehet, kuten muutkin miehet, viestivät usein oheistarvikkeilla asemastaan, tarkoitusperästään tai vain tunnetilastaan. Johtajan kuuluu näyttää johtajalta niidenkin alempien miesolentojen silmissä, jotka eivät tiedä mitään johtajan organisaatiosta tai järjestelmästä. Tällaisiin tarvikkeisiin kuuluvat esimerkiksi yksityiskoneet ja -jahdit, hulppeat edustustilat, vaikuttavat liikennevälineet ja henkilökohtaiset varusteet, kuten vaatteet ja vaikkapa kellot.

Pohjois-Korean Kim-dynastia on onnistunut luomaan aivan omintakeisen version tästä kulttuurista. Jo edellisten Kimien käytössä oli jopa kaksi muinainen Mercedes 600 -limusiinin harvinaista avoversiota, josta autoilutoimittaja Jeremy Clarkson on todennut, että sellaisen omistajalla on usein käytössään myös ilmavoimat. Nykyinen Kim on edennyt uudelle tasolle autoilussaankin.

Jo aiemmin Kim on tehnyt sekä kotimaiselle että kansainväliselle yleisölle selväksi jatkavansa tähtiautomerkin asiakkaana: Pjongjangissa on nähty uudempia avoversioita, kun Kim ja kulloinenkin arvovieras ovat tervehtineet spontaanisti riemuitsevia kansanjoukkoja. Venäjällä nähtii eilen ja tänään pidennetyn panssarimersun vieläkin pidennetty versio.

Musta väri peittää ja korostaa

Kun katsoo Kimiä ikäänkuin oman tyylinsä kokonaisteoksena, vaikutelma jäsentyy helpommin. Pitkä musta limusiini on samaan aikaan alleviivatusti asiallinen, painostavan uhkaava ja täysin huumorintajuttomaksi tarkoitettu.

Kun Kim pyörähtää auton takaosasta ulos, Kim on kokomustassa asussa. Niin sanotun puvun leikkaus on globaalisti vailla vertaa, sillä se sekä korostaa että häivyttää Kimin tynnyrimäistä vartaloa. Kukaan muu valtiojohtaja ei pääse lähellekään.

Sitten on tuo hattu.

Kim on käyttänyt eri tilanteissa eri hattuja, vaikka suurimman osan aikaa hän esiintyy paljain päin, antaessaan isoisänsä tyylistä ammentavan pastissikampauksen loistaa. Venäjällä käytössä kuitenkin oli musta fedora. Kim on tiettävästi ainoa nykyjohtaja, joka esiintyy tässä ikonisessa, aluperin miestä voimaannuttavaksi tarkoitetussa päähineessä.

Päähineen tarkoitus on sekä toimia suojana että viestiä kantajastaan. Mitä Kim haluaa tarkoittaa? Viestiikö hän olevnasa ulko- ja turvallisuuspoliittisesti yhtä notkea kuin muusikko Michael Jackson oli tanssilattialla? Osoittaako Kim kenties Itseironiaa valitsemalla hatun, jonka kuuluismpiin käyttäjiin kuului chicagolaisgangsteri ja säälimätön tappaja Al Capone?

Vai onko Kim hakenut isänsä videovarastosta James Bond-klassikon Kultasormi, joss superpahis Oddjob listii vastustajia ja esteitä mustalla vahvistetulla frisbee-hatullaan?

Ja mikä osuus Kimin imagonrakennukseen on siskolla Kim Yo-jongilla, joka seuraa veljeään kaikkialle kuin varjo? Jälleen yksi arvoitus läpinäkymättömän ja siksi kiehtovan Pohjois-Korean tarkkailijoille.

Lue myös:

    Uusimmat