Mainos

Pohjois-Karjala -projekti päättyy

Sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä erinomaisiin tuloksiin yltänyt Pohjois-Karjala -projekti päättyy tammikuussa. Professori Pekka Puskan johtama projekti päättyy Finriski -97 tutkimukseen, joka on samalla projektin 25-vuotisseurantatutkimus. 1970-luvun alussa sydänkuolleisuus oli Pohjois-Karjalassa maailman korkeinta. Maakunnasta tehdyn aloitteen pohjalta käynnistettiin vuonna 1972 hanke tilanteen korjaamiseksi.

Pohjois-Karjala -projekti käynnistyi Sydäntautiliiton organisoimana. Sittemmin Kansanterveyslaitoksen vetämän projektin aikana työikäisten kuolleisuus on vähentynyt maakunnassa 75 prosenttia.

-Yli 3000 ennenaikaista kuolemaa on vältetty. Riskitekijöiden muutokset selittävät kuolleisuuden laskun hyvin, professori Pekka Puska sanoo. Pohjois-Karjala -projekti on pyrkinyt erityisesti veren kolesterolin ja verenpaineen alentamiseen sekä tupakoinnin vähentämiseen.

Projektin tuloksia on hyödynnetty valtakunnallisessa sydäntautien ehkäisytyössä. Lisäksi projekti on vaikuttanut keskeisesti vastaavien hankkeiden toteuttamiseen eri puolilla maailmaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.